Dargov Dubiny és Nyirád után szabadon

Kis Ádám autocross versenyzőt kérdezem először a szlovákiai verseny után.

Szeptember utolsó hétvégéjén a szlovákiai Dargov Dubiny-ben autocross versenyen vettél részt csapatoddal a Levianus Motorsporttal. Ez Országos bajnoki és ZÓNA, Osztrák és Szlovák bajnoki futam is volt egyben.A pénteki nap csendesen telt adminisztratív majd gépátvétel várt rátok, illetve volt idő átnézni a kocsit a hétvégi futamokra.

Szombaton szabadedzés, időmérők és egy előfutam volt az időtervben.

Miként is sikerült a szombati napotok, egy számodra teljesen új pályán?
- Teljesen új csapattal vágtam neki a Dargov Dubiny-ben rendezett versenynek.
A verseny előtt lévő két hét, mozgalmas és munkával teli volt. Le a kalappal a srácok előtt, hisz fejet ugrottak az ismeretlenbe. Hál Istennek sikerült elkészülni az autóval, másként mondva Felkészítettük a versenyre az autót.
Pénteken érkeztünk meg a Dargov Dubiny pályára. Nyugodt és jó hangulatban telt a depó építése, és az autót utoljára még egyszer átnéztük a verseny előtt.

Szombati nap reggel, probléma mentesen zajlott az adminisztratív és technikai átvétel, így nyugodtan várhattuk a verseny kezdetét.
A pálya és a depó szenzációsan elő volt készítve, nem lehetett senkinek semmire panasza. Szabadedzéssel kezdődött meg a megmérettetés. Mely kategória első, illetve abszolút második idővel sikerült abszolválnunk.
Következett az első időmérő futam melyet szintén sikerült kategória első helyén lenni, de egy kis üröm is került az örömbe. Az időmérő utolsó körében a kormányösszekötő a hegesztésnél elengedett és megszűnt az autó kormányzása.

A második időmérőn sikerült még jobb időt autózni, így az első előfutamot pole pozícióból kezdeni. Nyugodtan vártam az első előfutamot.
Az első előfutamon rajt-cél győzelmet sikerült aratnunk, hatalmas fölénnyel.
Így a szombatot 100%-os teljesítménnyel zártuk.

Vasárnap két előfutam várt még rád a döntő előtt.
Az új pályán mennyire tudtad úton tartani Colt-ot?

- A pálya visszafordító kanyarokkal tűzdelt, de tempósnak mondható volt.
A második előfutamot az első helyről kezdtük. Viszonylag nagy előnyt tudtam kiautózni rövid idő alatt, ezután jött a feketeleves, az éjszakai esőzés meglátszott a pálya talaján melyet balga módon figyelmen kívül hagytam és az első igazi visszafordító kanyarban kicsúsztam a pályáról, előnyt adva a mögöttem autózó Marcel Dlesk-nek. Sajnos ugyan ezen hibámat még három körön keresztül sikerült ugyanott elkövetnem. A futamot két másodperces hátránnyal a második helyen fejeztem be. Átértékelve a második futam történteket vágtam neki a harmadik előfutamnak. Egy jó rajtot követően nagy előnnyel sikerült nyernem a futamot.

A döntőben történelmet írtál. Rajt-cél győzelemmel nyerted meg a futamot, így első lettél a TAX kategóriában.
Erre a versenyre teljesen új szervizcsapattal érkeztél. Van egy mondás: Jó csapat, jó autó, jó pilóta nincs kockázat.
Sejtésem szerint jól össze tudtatok dolgozni, ami meg is hozta a gyümölcsét.

Miként is tudtad magad mögött tartani a döntőben (is) a mezőnyt?
- Igen, mint már az elején is említettem új csapattal vágtam neki a szlovák versenynek. A fiúk szenzációsan dolgoztak, végig nyugalmat sugározva felém, és öröm volt nézni egész hétvégén a jól összehangolt és kivitelezett munkájukat.
Büszke voltam rájuk.

Három évnek kellett eltelni ahhoz, hogy az autó igazi élményt nyújtson nekem.

Térjünk a nyirádi futamra.

Sajnos nem volt technikai gond mentes ez a verseny, de az előfutamok eredményei kárpótolhattak titetek. Mi is történt a Colt-tal, hogy ismét a „csápos” autó szeretetét élvezte? Miként is sikerült a szombati és vasárnapi nap?
- Az autón kisebb súlycsökkentést hajtottunk végre a verseny előtt. Kisebb javítások előzték meg a versenyt, felkészülten és nyugodtan vágtunk neki a nyirádi hétvégének.
Itt is gép- és adminisztratív átvétel várt ránk szombat reggel, melyet gyorsan abszolváltunk. Délutánig nem volt más dolgunk.
Szabadedzéssel kezdődött a megmérettetés, melyet első idővel zártunk. A pálya állapota az egész heti esőzéseknek köszönhetően rosszabbnak mondható volt, mint az augusztusi EB futamon.
A két időmérő edzésen mégis sikerült megverni az EB pole időt, bár a második időmérőn a bal első féltengelycsukló törése miatt csak egy gyors kört teljesítettünk!
Az első előfutamot nyugodtan, higgadtan vártuk az első helyről. Rajtunk jól sikerült, de a negyedik körben félpályás előnynél megszűnt a hajtás. Utolsó helyen zártuk így a futamot.
A váltó szétszedése után derült ki, hogy egy kapcsológyűrű négyfelé tört és ez okozta a problémát. Ezúton is köszönjük Zsolti és Gyuri segítségét a csapat nevében.
Nem izgultunk és nem voltunk idegesek, hisz az autó rendkívül gyorsnak bizonyult a szombati napon.

Másnap reggel, mint már megszoktuk októberben nyolc órás kezdés következett. Jó rajtot sikerült venni az utolsó helyről és a második kanyartól élre álltam. A vezető pozíciót nem engedtem ki a kezeim közül a leintésig.
A közös rendezésű futamok hátrányait „élvezve” rövid tisztogatás után állhattunk fel a harmadik előfutamra. A rajt jól sikerült, nagy előnyt autóztam ki az első kör végére, de a második kör második kanyarjánál járva visszaintették piros zászlóval a futamot. A megismételt rajt ismét kitűnően sikerült, és a második körtől csak tartanom kellett az előnyömet.

Az előfutamokat követően hat órás pihenő várt ránk a döntőig.
A döntőt második rajtkockából kezdhettük meg. A rajtnál le háromhengeresedett az autó, negyedik helyen fordultam az első kanyarban. Majd az egyenesben kiderült, hogy a váltóból eltűnt a harmadik, negyedik, ötödik fokozat. Ennek ellenére visszaküzdöttem magam a célegyenesig a második helyre, de az egyenesben nem tudtam tartani az ellenfeleket és visszacsúsztam az ötödik helyre.
Végig harcoltam az esetleges dobogóért, de a „technika ördöge” cserbenhagyott.
Így is pozitívan értékelem a versenyhétvégét, hisz a technikai probléma ellenére nem halmoztam hibát hibára. Az autó, a csapat és én is bebizonyítottuk, hogy gyorsak és eredményesek tudunk lenni. Utólag kiderült, hogy a kuplung totálkáros volt, a motorhiba pedig egy kábelszakadás miatt volt.
Összességében a csapatom és én is elégedettek lehetünk a nyirádi versenyhétvégével, és bizakodva nézhetünk a jövő elé!

Köszönöm a támogatóim segítségét! Alexandra Könyvesbolt hálózat, Agribiotech, Tabmark Kft., Imperium Computer Kft., Belföld Sped Kft., LKL Color Kft., Levianus Kft., Silk Brother Kft., Molnár és Társai Kft., Gearbox.hu, Smasher Training System, Hajoka.hu, Gaszisportvideo.hu, Molnár Enikő grafikus, Hornyák Erik Airbrush, Kiskastély Fogadó - Étterem - Füzesgyarmat, és természetesen a csapatom összes tagjának.