Adorján és Ifj. Adorján a KZ Invest Kupán

Adorján Zoltán salakmotor versenyzővel beszélgetek az október kilencedikei salakpályás körverseny előtt.


Mielőtt a salak show-ról beszélnénk, előtte kérlek mesélnél a te korábbi versenyzésedről?

- Én csak salakmotorral motoroztam versenyszerűen. Viszont mentem jégmotorral, crossmotorral, supermoto-val, indultam teremcrosson, rallycross autóval is csapattam, egy 550 Lóerős Ford Fiestával, de megragadtam a salakmotornál.
 

15 évesen ültem salakmotoron először. Debrecenben a Volán Pályán egy tehetségkutató versenyen vettem részt, amit meg is nyertem. Akkor lehetőséget kaptam, hogy egy 500 ccm-es Jawa motort kipróbáljak. Ezzel kezdtem el versenyezni.
Ráéreztem és az első versenyemet ezzel a motorral meg is nyertem.
1984-ben a hatszoros világbajnok Ivan Mauger Új-Zélandi pilóta ausztráliába invitált. Ott tizennégy versenyt mentem négy nap alatt. Nyertem több versenyt is kint. A Top nyolcban végeztem. A Mauger által a legtehetségesebbnek tartott európai junior pilótákat látta vendégül. Aramdo Castanga olasz versenyzővel ketten jutottunk ki.

1985-ben abban az évben mind a ketten bejutottunk a Világbajnoki Döntőbe.

Innentől felfelé ívelt a karrierem, rengeteg meghívásnak tettem eleget. Sorban nyertem a magyar bajnokságokat, háromszor voltam Európa bajnok, háromszor jutottam be a Világbajnoki döntőbe. Harmadikok lettünk a páros Világbajnoki döntőben Tihanyi Sanyival.
Több mint ötszáz kupám van itthon, ebből több mint a felét a világ top húsz versenyzője ellen nyertem.
Voltam egyéniben tizenháromszor Magyar bajnok, Lengyel bajnok, Német bajnok, Argentin bajnok, Német csapat bajnok, Lengyel csapat bajnok.
A salakmotor sporton keresztül lettem debrecen város díszpolgára, Hajós Alfréd díj tulajdonosa.
2000-ben fejeztem be az aktív versenyzést. Voltam egy ideig edző is utána.
Autó-motorszerelő a szakmám, utcai motorokat javítok a mai napig is.

Tudomásom szerint a fiad is indul a salakpályás körversenyen. Milyen autóval vesz részt, indult-e már autóversenyen korábban?
- Mercedes C180-as autóval indul amit Taskó Rodrigó biztosít a számára. Ez lesz az első autóversenye, amit szülinapi ajándéknak szánok én a fiamnak. Ő korábban Supermoto-zott.

Honnan jött a gondolat, hogy a fiad induljon a salakshow-n?
- Már korábban motorozott, és ő is ment anno a Rallycross Fiestával. Megfigyeltem, hogy akkor is jól terelte, most pedig egy hátsó kerekes Mercivel fog csapatni a salakoválon.

Esetleg te is beülsz a bal1-be?
- Nem, nem fogom, vezetni. Csak az utcán hajtok autót. Lehet quaddal azért a ringbe szállok én is. Ugyanis Kunkli Tivadar és barátai is tiszteletüket teszik a KZ Invest Kupán.

Motorozol-e még Zoltán?
- Tavaly előtt mentem egy öregfiúk versenyen szlovákiában, azt a megmérettetést  megnyertem.

Milyen céllal is vesztek részt a megmérettetésen?
- Az örömszerzés. A kocsi nem hatalmaz fel arra hogy eredményt fogunk elérni vele. Szeretnénk egy jó autózni, quadozni a fiammal. Egy jó móka lesz ez számunkra.

Szurkoljunk közösen Adorján Zolinak és a fiának debrecenben a salakarénában október kilencedikén!

- Hajósi Miklós -
www.hajoka.hu