Kurucz Tamás és az autocross

Pintér kupa 6.forduló
Kecelring - 2016.10.02
.


Kurucz Tamás autocross versenyzőt, egy BMW IX pilótáját kérdezem az október másodiki verseny előtt.



Mi a véleményed a Keceli pályáról rendezésről, hangulatról?
- Maga a pálya, egy nagyon jó elrendezésű, szépen karbantartott terület. A talaja az itteni adottságokból kifolyólag, a gödrösödés miatt nem túl szerencsés. A rendezés és a hangulat véleményem szerint tökéletes. A pályával kapcsolatban még annyit hozzá szeretnék fűzni, hogy ritka az ilyen „amatőr” pálya, ahol ilyen volumenű a pályakarbantartás.


Mesélnél az addigi versenyzői pályafutásodról?
- A versenyzői pályafutásom 1995-ben kezdődött, az akkora DUNA-KUPA autocross sorozatban. Ebben a sorozatban akkoriban nem volt ritka, hogy az autókban ketten ültek. A versenyzést Szomolai Peti barátommal kezdtük egy öreg Toyotával kisebb-nagyobb sikerekkel, a Sipos autóbontó színeiben. Pár év kihagyás után az öcsém Kurucz Peti kezdett versenyezni ekkor kaptam újra ihletet és vásároltam egy Ford Escortot. Ezzel az autóval autocrosson kívül több amatőr rally versenyen is részt vettem több dobogós eredménnyel.

Három év Fordozás után típust váltottam, Opel Kadettel majd egy Opel Corsával versenyeztem, amivel 2011-ben kategória győzelmet arattam. Mivel az Opel az évek alatt elhasználódott 2013-ban átültem egy Rallycrossra épített Seat Ibizára, de sajnos amellett, hogy nagyon sok szép pillanatot adott, sok bosszúságot is, és a várakozásaimat alulmúlta. Ez elképzelhető, hogy annak is betudható, hogy nem igazán Autocrossra épült.

2014-ben egy Mikulás futamra (havas-sáros) vettem egy BMW IX-et, jelenleg is ezzel az autóval versenyzek. Természetesen a BMW-vel sem hagytuk ki a havas és egyéb amatőr Rally versenyeket. Több dobogós eredményt hozva. 2016-ban Rallycrossban is kipróbáltam magam, és elindultam a Nyirádi Zóna futamon. A versenyt itt is nagyon élveztem, de sajnos az „A” döntőből (18 indulóból) egyetlen helyezéssel sajnos lemaradtam. A versenyző pályafutásommal kapcsolatban mindenféleképpen szeretnék pár nevet megemlíteni. Szomolai János és Sipos Árpád rallycross versenyzők, akik ezzel a dologgal abban az időben többünket megfertőztek, továbbá Pallag-Bozsák Csaba, akitől nagyon sok segítséget kapok. Végül, de nem utolsó sorban állandó öcsém Kurucz Peti, akinek a szakmai segítsége nélkül valószínűleg nehezen érhettem volna meg ennyi szép és sikeres versenypillanatot. Nagy szerencsének érzem továbbá, hogy a családom mindenben támogat.

Már indultál ezen a pályán korábban is. Akkor hogy tetszett, milyen eredménnyel zártad a versenyt?
- Több alkalommal sikerült indulnom a Keceli pályán. Egy-két balesettől eltekintve, szinte mindig jó szájízzel távozunk a verseny végén. A helyezéseket tekintve szerencsére nagyrészt dobogón végzek.

Milyen eredményt vársz magadtól?
- Minden versenyre úgy érkezek, hogy az első helyet várom magamtól. Ez az egyetlen helyezés, amit nem kell megmagyarázni.

Van e kedvenc kanyarod a pályán?
- A kanyarok tekintetében mindkét menetiránynál a célegyenesre ráfordító kanyar a kedvencem.

Szoktad-e használni az ugratót?
- Az ugratót mindkét irányból használom. A fordított menetiránynál, szinte minden esetben. Viszont hozzá kell tennem, hogy az eredeti iránynál a két nyomvonal a kanyar közelsége miatt véleményem szerint elég balesetveszélyes.

Melyik pálya kialakítás fekszik neked a legjobban?
- Az autómnak lóerő hiányában a rövid szakaszos, technikásabb kialakítás a jó. Nekem a nagyobb körös, fordított menetirányú tetszik.

Az autocross-t mint szakágat kinek és miért is ajánlod?
- Az autocrosst azoknak ajánlom, akik szeretnek tisztán, és változatosan, viszonylag kis költségvetéssel versenyezni. A kis költségvetést más szakágakhoz képest értem. A tisztán, és változatosat pedig úgy értem, hogy nem egy Roncs-derbi. A pályák, versenyközben változó talaja miatt pedig változatos.

Ha lehetne hármat kívánni a keceli autocrossal kapcsolatban melyek lennének azok?
1, Több verseny.

2, Maradjon még nagyon sokáig meg ez a lehetőség.

3, Több versenyző.

Szurkoljunk közösen Kurucz Tominak az október másodikán Kecelen, a Kecelringen megrendezésre kerülő Pintér kupa 5.fordulóján!

- Hajósi Miklós -
www.hajoka.hu