Erdős Csaba és a Extreme Technical Weekend

Extreme Technical Weekend IV. + Smoke&Charm Évadzáró Országos Diesel Találkozó - 2016.09.11. - Hungaroring

Erdős Csabát kérdezem a szeptember 11-i Extreme Technical Weekend IV. előtt.De, mielőtt belekezdenénk a beszélgetésbe, mesélnél magadról a portálolvasóknak? Például mióta kápráztatod el a közönséget akrobatikus mutatványaiddal (mutatványaitokkal), szédületes tempóddal a dragstereddel, és még sorolhatnám? Hogyan jött a gondolat, hogy ilyen jellegű "sportot" űzzél
- Kicsi gyerekkorom óta a motorok és technikai sportok szerelmese vagyok.
Tizenegy évesen kezdtem motorozni, és ekkor jött az elhatározás, hogy motocross versenyző szeretnék lenni.
Tizenöt évesen kezdtem crossozni, majd ezután enduró versenyzőként folytattam.
(a motorsporttal párhuzamosan pedig küzdősportokat tanultam) Nem csak motorozni szerettem, hanem nagyon érdekelt, a szerelés, majd később a teljesítménynövelés is. Minden erőmmel beleugrottam a tuning örömeibe és teljes gőzzel csak tanultam, tanultam és tanulom ma is. Persze a kezdeti lépéseknél még, sok volt a kudarc, de nem adtam fel. Amikor már sikerült a motorok gyári teljesítményét meghaladni, akkor kezdtem gyorsulgatni a barátaimmal. Majd azt vettem észre, hogy minden ismerősömnek tuningolnom kellett a motorját. Később jöttek a versenyzők, motor, gokart és mindenki bajnokságot nyert a gépeimmel. Készült egy Simson és ezzel gyorsultam nagy motorok ellen. Ebből fedeztem a motorozáshoz szükséges anyagiak egy részét. 1000.-ft. volt a tét, mindig nyert a Simo! 147km/h volt a végsebessége és 15400 volt a max. fordulat. Ezt követően, a kilencvenes évek elején egy Chevy Camaro-val tettem ugyan ezt, csak a tét nagyobb volt és az akkori leggyorsabb motorok ellen gyorsultam. 760 Le volt a Camaro 300le nitro-val.’94-ben az USA-ban gyűjtöttem tapasztalatot egy Muscle Car és Drag car építő műhelyben. Innen hoztam haza egy lepukkant Drag Bike-t, amivel itthon indultam ’96-ban, az első hivatalos gyorsulási versenyen, a rakparton, a MAMSZ rendezésében. Megnyertük a versenyt, és már terveztem a következő Drag Bike-t, ami rengeteg örömet szerzett itthon és külföldön egyaránt a nézőknek és nekünk is.

Tizenhat évesen, amikor egy német magazinban láttam egy Dragstert (ami pontosan olyan forma és szín volt, mint a mienk), jött az elmebeteg gondolat, hogy nekem kell egy ilyen! Tizenegy évvel ezelőtt találkoztam egy hasonszőrű elmebeteggel, Szabó Zsolti barátommal, aki rögtön azt mondta, hogy vegyünk egy olcsó vázat közösen, építsünk bele egy motort, és kezdjük el. Így leváltotta a Drag mocit a Dragster. Építettünk bele egy motort, ami az első futamon 9.1mp-t ment. Persze fülig ért a szánk, de nem voltunk megelégedve vele. Ennél a Drag mocim is sokkal gyorsabb volt… Egy kis finomítás után 8.8mp, majd jött a nitro és 8.2mp volt az új rekord. Tíz éve ez nagydolog volt. Azóta is folyamatosan fejlesztünk, amennyire pénz nélkül lehetséges, és szép lassan, de jönnek az eredmények. Idáig minden évben sikerült egy picit gyorsabb lenni. Nyolc éve sikerült először 7mp-s időt futni. Jelenleg 7.1mp-nél tartunk, de a legnagyobb eredménynek mégis azt tartom, hogy szinte bárhol és bármilyen körülmények között képesek vagyunk megfutni a 7mp-s időt. Sima szívómotorral, nitro nélkül mindkét Dragster 7.8mp-t megy.

Sajnos évekig nem volt ellenfelünk, mivel külön kategóriába tettek minket az akkor még egyetlen, karosszériás Drag autótól. Mivel mi versenyezni szerettünk volna másokkal is, nem csak az idővel, így jött a kósza ötlet, hogy építsünk egyet… Valami különlegeset akartunk, és amikor rátaláltunk egy lepukkant ’61 Morris Minor Panel van karosszériára, rögtön tudtuk, hogy ez lesz a forma. Sok év kitartó munka és elkészült a Morris Drag autó. Sajnos már nem mi versenyzünk vele, de nem sokára látható lesz a pályákon a kis közönség kedvenc.  Nagyon kedves, jó barátom építgeti és az is lehet, hogy a Hungaroringen már kint lesz.

A foglalkozásom kaszkadőr, ami két részből áll: az egyik a filmes munka, a másik pedig a motoros kaszkadőr show-k. Kis csapatunkkal (Bertalan Ádám és Katona Ádám) járjuk a világot és szórakoztatjuk a közönséget motoros, quados, egykerekűs műsorunkkal.

A filmekben pedig nem csak motorozunk, autózunk, hanem minden olyan feladatot megcsinálunk Bertalan Ádival, ami a munkánkhoz tartozik. Esünk-kelünk, lelőnek, megvernek, felrobbantanak, felgyújtanak stb. Szóval minden klassz dolgot.

Tervek a Drag sportban a jövőre nézve, továbbra is a fejlődés és tanulás. Sok meghívásunk van külföldi versenyekre és lehetőség szerint igyekszünk minél többre eljutni, mert a tapasztalatszerzéshez ez nagyon fontos.

Kaszkadőr, dragversenyző, showman, most milyen státuszban is leszel jelen e neves rendezvényen?
- Gyorsulási versenyekre sokat járunk fellépni is a versenyzés mellett, de a Hungaroringre most csak versenyezni megyünk. Bízunk benne, hogy a jövőben lesz majd lehetőségünk egy fergeteges kaszkadőr show-val is szórakoztatni a közönséget.

201 méteren, azaz nyolcad mérföldön 5,2 tartod a rekordot a Hungaroringen. Gondolom szeretnéd megdönteni a régi rekordodat. Milyen időt is lenne jó menned az újjá épített pályán?
- Jelenleg egy átmeneti megoldás az a motor, ami a fekete Dragsterben van, nem gondolom, hogy képes leszek gyorsabb futamra. Viszont Szabó Zsoltitól várható a jobb idő, mivel az Ő technikája jóval jobb, mint amivel futottuk az 5.2mp.-s időt a régi pályán. Az 5.0mp.-t elérhetőnek tartom a Hungaroringen. Ezen a távon (1/8 mile) elért legjobb eredményünk 4.5s @ 257km/h kezelt pályán.

Szabó Zsolt csapattársaddal érkezel, vele is állsz gondolom rajthoz majd. Így két dragstert láthatnak a kilátogató nézők és a többi versenyző a pályán.
- A madarak azt csiripelték (Kohári Zoli), hogy jön még egy nálunk sokkal gyorsabb dragster is külföldről, és Ausztriából is egy Slingshot Drag, így már legalább négyen leszünk Dragsterekkel és még egy páran Drag autókkal (Kohári Zoli, Révhelyi Peti és remélem a többiek is) amit nem csak mi, hanem a nézők is imádni fognak.

A Hungaroringen a lelátóról szépen mutat majd a dragstered amikor elrajtolsz majd.  Milyen érzés több ezer ember előtt versenyezni?
- Amikor a beülök a Dragster-be, megszűnik a külvilág. Összerakok mindent a fejemben és csak a futamra koncentrálok. A biztonság a legfontosabb! Idén kétszer is voltunk olyan külföldi rendezvényen, ahol több mint tíz ezer ember tombolt a Dragster futama közben. Mivel csak Zsolti ment, volt szerencsém kívülről nézőként látni és átélni ezeket a futamokat, és kimondhatatlan élmény volt!

Az idén először ülsz a dragsteredben, mit is tudhatunk róla?
- Ahogy említettem, most csak egy ’szükségmegoldás blokk’ van benne. A még éppen használható alkatrészekből lapátoltunk össze valami működőt. Ugyan egy kompresszoros motor van benne, de egy nagyon kicsi blower-rel, ami azt jelenti, hogy fele akkora, mint Révhelyi Petié vagy Kohári Zolié. A vezérmű tengely is közelebb áll egy utcaihoz, mint egy komoly versenytengelyhez, ráadásul nem is kompresszoros motorba való. Elfokoltam annyira, hogy valamennyire működjön, de az üzemanyag beállítás még hátra van. Most egy héttel a Hungaroringi verseny előtt, Horvátországba készülünk egy nagy nemzetközi versenyre. Itt remélem sikerül beállítani és a lehetőségekhez képest jó futamokat csinálni. Olyan ezer paci körül lehet a teljesítménye most. Egy jó feltöltős motornak 1500 lóerőnél kezdődik a teljesítménye és 10000 lóerőnél van a vége (lásd Top Fuel kategória)

Erdős Csaba, Dragster, Hungaroring ez a három név külön-külön is jól cseng, hát még együtt egy napon egy helyen. Mit is várhatunk tőled szeptember 11-én a Extreme Technical Weekend IV. + Smoke&Charm Évadzáró Országos Diesel Találkozón?
- Technikai sport lévén, ígérni semmit se tudok, de szeretnénk ott lenni és értékelhető futamokat menni.

Támogatóim segítségét köszönöm:

Valvoline, Alpha Industries, Wild magazin, Ironclad, Shox, SKpower, Gnolorp, budapestfolia.com, Airwheel, Goodridge, Metzeler, PurePharma.

Szurkoljunk közösen Erdős Csabának és a sporttársainak a Extreme Technical Weekend IV. rendezvényen!

- Hajósi Miklós -