Ámon Olivér és a Extreme Technical Weekend

Extreme Technical Weekend IV. + Smoke&Charm Évadzáró Országos Diesel Találkozó - 2016.09.11. - Hungaroring

Ámon Olivér profi drift versenyzőt kérdezem a szeptember 11-i Extreme Technical Weekend IV. előtt.De, mielőtt belekezdenénk a beszélgetésbe, mesélnél magadról a portálolvasóknak? Például mióta vagy drift versenytő, hogyan jött a gondolat, hogy ilyen jellegű "sportot" űzzél?
-
Ámon Olivér vagyok, 23 éves, profi Drift versenyző.
Autós pályafutásomat 4 évesen kezdtem gokart-al.
9 éves koromtól egy 124-es Mercivel vettem rész FRT illetve ehhez hasonló versenyeken, amelyek általában reptéren, vagy a Kakucs-Ringen kerültek megrendezésre.

Mivel már a kezdetektől hátsókerekes autót hajtottam, szinte akaratlanul is elkezdtem keresztben autózni - ami persze a mért idő rovására ment - így a későbbiekben két rajtszámmal indultam, egyik az úgynevezett “teszt kategória” volt, ahol nem mérték az időt, a másik pedig a hagyományos ahol igyekeztem nem elfüstölni a hátulját, hanem sietni.

2010-ben jött az ötlet, hogy egy bontásra ítélt Mercedes S600-ból versenyautót építünk. Az autó 2011 elejére el is készült, le tettem a profi licencet és belekóstoltam a hazai Drift Bajnokságba, illetve az akkor frissen indult Gymkhana Bajnokságba.

A bálna merci sokak kedvence volt a pályán, a V12-es motor üvöltése és a több mint 5m hosszú karosszéria teljesen egyedülálló volt a mezőnyben. Különösen a Gymkhana versenyeken, ahol a pálya olyan szűk volt a kocsinak, hogy elől és hátul 10-10cm maradt az autó és a hordók közt.

Az S600 mai napig harcra készen áll, de már nyugdíjaztuk - évente maximum egyszer vesszük elő megjáratni.

Az új autóról később mesélek.

Új aszfalt vár a Hungaroringen téged és a sporttársaidat. Mi jelent az új fogalma egy drift versenyzőnek a korábbi "felgumizott! pályához képest.
- Életemben egyszer mentem ilyen új aszfalton.
A Zsámbéki Driving-Camp pályára én húztam az első gumi csíkot, még az S600-al. Nagyon várom az első köröket a Hungaroringen, és biztos vagyok benne, hogy a nap közepére már rendesen fel lesz gumizva az ív.

Mivel tudsz esetleg jobbat menni mint korábban ugyanitt?
- Az autó sokkal jobb lett az előző évhez képest, és jobban össze is szoktam vele. Az idei szezon rengeteg tapasztalattal gazdagított, amit hasznosítani tudok a pályán, és igyekszem mindent kihozni magamból és kocsiból.

Mit lehet tudni az idei autódról?
- Az alap egy dízel C-osztály (W202), amibe belefaragtuk az S 6000ccm V12 motorját. A súlyelosztás miatt a tűzfalat megvágtuk, és hátrébb került a motor. A váltó egy 530-as BMW-ből van, duplatárcsás szinter kuplunggal.

Az idei év fejlesztése a turbó. A helyszűke miatt a vezető ülés mögött kapott helyet, a vizes intercooler a hátsó ülés helyén, ennek a hőcserélője pedig a csomagtartóban. A levegőt a tetőről kapja, a cooler csövek a kardán alagúton mennek előre a motorhoz.

Jelenleg csupán 0,6bar-on használjuk az autót, így 630HP és 900Nm, ami bőven elégnek bizonyult.

Milyen céllal is érkezel a versenyre? A nézőknek szeretnél autózni, vagy azért a serleg is jól jönne a nap végén?
- Nagyon fontos számomra a jó helyezés, hogy a bajnokságban megtartsam a dobogós helyemet.

A hungaroringen mivel másabb érzés versenyezni mint másutt, Mit ad neked a nagy széles pálya?
- Tavaly vettem először részt a Hungaroringi drift versenyen, és nagyon megfogott. A nyomvonal gyors, nagy íveket írunk és különleges élmény egy F1 pályán keresztben menni.

Köszönöm a támogatást csapatomnak a Markom Racing Team-nek, a Cola-Trans kft-nek, plasticmasters.hu-nak, és a családomnak!

Szurkoljunk közösen Olivérnek és sporttársainak az Extreme Technical Weekend IV. + Smoke&Charm Évadzáró Országos Diesel Találkozó - 2016.09.11. - Hungaroringen!

- Hajósi Miklós -
www.hajoka.hu