Bronzot érő siker a Lavanttal Rallye-n!

Interjú Német Gábor autóversenyzővel az ausztriai rallyverseny után.

Német Gábor - Szabó istván
Lavanttal Rallye - 2016.04.08-09.

Opel Adam R2 - GZRacing TeamKedves Gábor!

Most indultál először Lavanttal Rally-n, ahol Szabó István navigálásával vettél részt. Ez a verseny a Mitropa Rally Cup második futama 2016-ban.

 

Tizenhárman rajtoltatok el a kategóriátokból, ahol az előkelő harmadik helyen végeztetek. Hogyan sikerült a verseny? Gondoltad volna, hogy a Lavanttal Rallye-n a legjobb magyar színekben lévő versenyző páros lesztek?

- Alapvetően nem indult jól az év, mivel Egerben a motor meghibásodása miatt kiestünk, így az is kérdéses volt, hogy a Lavanttal Rally-n egyáltalán el tudunk-e indulni. Szerencsére a csapat gyorsan orvosolta a problémát és csütörtökön indulhattunk tréningezni. Már a pályabejáráson látszott, hogy nagyon komoly pályákon és rendkívül nehéz körülmények között kell majd versenyeznünk, pénteken például esőben murván slick gumival éjszaka, néhol ködben, nem volt éppen könnyű feladat.

Az első szakaszon rögtön elütöttünk egy őzet, reméljük nem lett komolyabb baja, majd bepárásodott a szélvédő és nem láttunk semmit, a következő szakaszra már megtaláltuk a ventilátor gombját. Utána már kezdtük jobban érezni magunkat, és élvezni a pályákat, bár a péntek esti gyorsot inkább kihagytuk volna.

Egyébként Hideg Krisztiánék lettek a legeredményesebbek, akiknek ezúton is gratulálunk! 

 

Pénteken négy gyors vár rátok két különböző szakaszon. Az utolsó a Vorderlimberg az már estébe nyúlt. Másfél perccel tovább voltatok bent a gyorson mint ugyanott nappal. Ennyire felhordásos volt már, vagy belecsúsztatok az éjszakába? Mennyire szereted az éjszakai gyorsokat?

- Ahogyan az előbb is említettem itt tényleg minden volt, épp csak a hó nem esett. Az első pár km-en nem is volt különösebb gond, csak amikor elkezdtünk a hegyre felmenni a murván, akkor belementünk a ködbe és a lámpasor annyira elvakított, hogy semmit nem láttunk. Szóltam Istvánnak, hogy kapcsolja le, de mire lekapcsolta kimentünk a ködből, majd mire újra felkapcsolta, ismét beértünk a ködbe… és ez így ment jó pár km-en keresztül. Mivel István a lámpasorral volt elfoglalva, hogy lássak valamit, közben elvesztette a kapcsolatot az itinerrel és kellett egy kis idő még megtaláltuk hol is járunk valójában. Kalandos volt, de szerencsére leértünk épségben, csak nagyon lassan.

 

Szombatra nyolc gyors maradt számotokra és a Opel Adam-nak is. A Lavanttalon emlékeim szerint igen magasan is vannak gyorsok, némelyik murvás is. És mivel még a tavasz elején járunk akár hó is lehet fent. Miként tudtatok slickkel menni ilyen útviszonyok mellett, és hogyan is választottatok gumit? Tudtatok-e informálódni a korábbi versenyekről?

- Ezeket a pályákat nem lehet összehasonlítani a magyar pályákkal, hiszen itt hegyre fel-hegyről le aszfaltról murvára kell menni, amire nem nagyon lehet készülni. A murvás részeken nagyon óvatosan mentünk, itt rengeteget kaptunk az osztrák fiúktól.     

A Schönweg pályán a második egyben utolsó gyorson ami (POWERSTAGE) is volt egyben harminc másodperccel többet időztetek a pályán. Volt valami technikai gondotok esetleg?

- A power stage-et elég jól kitalálták a rendezők, ugyanis a legvégére hagyták a legnehezebb szakaszt, ami közel 30km-es volt. A pályabejáráson sajnos csak kettőt tudtunk menni rajta, úgyhogy annak is örültünk, hogy egyáltalán letaláltunk hiba nélkül. Azt gondolom, hogy a navigátornak itt nehezebb dolga volt, mint a pilótának, de szerencsére István gond nélkül megoldotta.

Azt gondolom sokat tanultunk ezen a versenyen, egy nagyon nagy kihívás volt teljesíteni a Lavanttal Rally-t és reméljük, hogy a jövőben tudunk ezekből a tapasztalatokból építkezni, mert még nagyon le vagyunk maradva gyorsaság tekintetében.  

 

Legközelebb, hol és milyen autóval láthatunk titeket?

- A következő a Miskolc Rally lesz április végén. Mivel ez számunkra hazai futam, ezért nem szeretnénk kihagyni.

Partnereink segítségét köszönjük! Zeomineral Products - Geoproduct Kft., Euro-Cargo Express Kft., Polipack Kft., Szenzortechnika Kft., Kontroll 24 Kft., Scandic Royal Kft., Alom-Trade Bt.

- Hajósi Miklós -
www.hajoka.hu 

Fotó: Dominik Fessl  -  www.opc-cup.at