Botka Dávid és Szeles Péter Európa bajnokok !

Európa-bajnok a Botka-Szeles duó!

Megnyerte a Svájcban megrendezett Rallye International du Valais futamot a Botka Dávid – Szeles Péter páros az ERC2 kategóriában, így Európa-bajnokok lettek a széria autók értékelésében!
Az European Rallye Championship sorozatában 10 futamot rendeztek idén, a Botka Rally Team versenyzői kilenc állomáson vettek részt. A hét legjobb futam eredményét értékelik a bajnokságban. Háromszor nyert, négyszer állhatott a dobogó második fokára, így negyven pontos előnnyel, 231 ponttal lettek a legjobbak a magyarok a kontinens bajnokságban.

A szezonzáró futam zárónapja előtt egy perces előnnyel állt az élen a páros. 
Botka Dávid egész évben nyugodtan versenyzett. – „Amikor az utolsó körre ráfordultunk, és már csak három gyorsasági volt a versenyből, az egész szezonból, akkor kezdtem el izgulni. Többször átfutott a fejemben, hogy mi lesz, ha beérünk a célba és mi lesz, ha nem… Az első szakaszon átmentünk hiba nélkül, még volt ötven másodperc előnyünk, de a következőn már annyira lassan mentem, hogy ez az előny lecsökkent 34 másodpercre… Az utolsó gyorson megpróbáltam mindent kikapcsolni, csak a szakaszra koncentrálni és átnyomtam, ahogy tudtam. Nagyon élveztük! A célban tudtam, hogy bajnokok vagyunk, ennél gyorsabban nem lehet egy ilyen széria autóval azon a szakaszon végigmenni.”

Azért nem volt ennyire egyszerű a dolguk, hiszen a hatalmas szintkülönbségek mellett az aszfaltos futamon, több helyen murvás részeken is kellett autózniuk… „Nehéz körülmények között versenyeztünk, de ez jellemző volt az egész szezonra. Itt a pályák vonalvezetése mellett az okozott nagy gondot, hogy nem lehetett tudni, hogy a következő kanyarban száraz, vagy vizes aszfaltos rész vár ránk, hiszen a korábbi eső nyomai az árnyékos részeken nem száradtak fel. Megoldottunk mindent, de szerencse is kell hozzá. Itt volt velünk a Pirelli magyarországi forgalmazója, Mezey Tamás, aki hasznos tanácsokkal látott el minket. Remélem jövőre is élvezni tudjuk a támogatását.”

Megnyerték a versenyt, nem csak az ERC2 értékelésében, hanem a sok helyi indulóval lezajlott svájci bajnoki futamon is a legjobbak voltak a széria autók között. – „Nagyon sokan gratuláltak, amit ezúton is köszönök. Én a támogatóink mellett elsősorban a csapatnak szeretném megköszönni, hogy mindenki ilyen tökéletes munkát végzett a maga posztján. Igazán jó hangulatban vettünk részt mind a kilenc futamon a csapat, igazi nagybetűs CSAPAT-á kovácsolódtunk.” 

A Mitsubishi Lancer Evo IX-es versenyautó tökéletesen működött minden futamon, majd a versenyek utáni technikai ellenőrzéseken is bebizonyította, hogy minden porcikájában a szabályok szerint készült és működik. - „Pásztor János épített egy tökéletes autót a szezon elején, utána szívvel lélekkel és rengeteg energiával készítette fel az összes futamra, aminek az lett az eredménye, hogy minden futamon célba értünk, mindeközben semmilyen komolyabb technikai gondunk nem akadt.

Minden szerepkörben a legjobb embereket alkotják a csapatunkat és az utolsó négy verseny be is bizonyította, hogy száz százalékosan tudunk együtt dolgozni. Négyből négy futamon mi voltunk a leggyorsabbak. Pályafutásom alatt nem volt még ilyen szériám… Remélem ez a sorozat sokáig nem fog megszakadni!”

Az Európa-bajnoki díjat a decemberi Párizsban megrendezendő gálán veszi át a Botka Dávid - Szeles Péter páros, de az élet nem áll meg, és már a következő szezont tervezi a csapat:
„Első szezonunkat futottuk ebben a népszerű és kemény sorozatban. Nagyon szép helyeken jártunk, nagyon sok új gyorsasági szakaszon versenyeztünk. Kemény volt, de nagyon sokat tanultunk belőle.” - összegezte a pilóta. – „Terveink szerint jövőre is az ERC sorozatban szeretnénk versenyezni, de egy kategóriával feljebb lépnénk. Mindig mindenhol győzni szeretnék, így itt is megpróbálunk a bajnoki címre törni, de természetesen az első ötben végezve is boldogok leszünk. Az N-es autóval is tudtunk jó részeredményeket produkálni az abszolútban is idén, remélem, jövőre többször szerepel majd elől a nevünk az összesített listákon.”

A Botka Rally Team ezúton is köszöni mindenkinek az egész éves szurkolást, biztatást!