Kuncz Dezső: Nekünk egy nagy teszt lett az Eger Rallye

Nem sikerült igazán jól a Kuncz Dezső-Kemény Zsolt duó számára az idei első verseny Egerben, de cseppet sem bánkódik Dezső, hiszen végre tesztelhette új autóját a sokak által csak Pacalosként ismert Honda Civicet, ami 2015-re látványos külső átalakuláson esett át új gazdája kezei között. Kuncz Dezsővel beszélgettünk.

Racing.hu: A mögöttünk álló Eger Rallye tükrében nézve mit mondanál arról, hogy hogyan sikerült a felkészülésetek?

Kuncz Dezső: Sehogy.

Racing.hu: Kicsit bővebben?

Kuncz Dezső: Tényleg sehogy, hogy mást ne mondjak. A verseny előtti utolsó napokra lett készen az autónk és abban a hitben voltam, hogy a gépátvétel után talán még lesz lehetőségem egy kicsit mozogni, ismerkedni vele, de erre nem volt mód a parc fermé miatt. Ezért azt mondom, hogy az egész évadnyitó verseny egy nagy teszt volt számunkra.

Racing.hu: Miként látod ezt a számotokra tesztfutammá „visszaminősített” versenyt?

Kuncz Dezső: Nem lett volna igazából semmi bajom az Eger Rallye-val, de a tönkrement a gyújtótrafónk, aminek következtében a második körben Wartburg üzemmódba kapcsoltunk, három hengerrel kellett megoldanunk a feladatot. A második gyors előtt pedig nagyon feldühítettek, amikor egy nagyjából negyed órát álltunk a rajtban. Mondani sem kell, hogy gumi, fék, minden elhűlt. Így kellett elrajtolnunk. Egye fene – gondoltam- ha már így esett, akkor legalább a nézők érezzék jól magukat és az elágban húztam neki egy takaros kéziféket.

Racing.hu: Ez ugye hiba volt…

Kuncz Dezső: Igen, mondhatni. Ezt én is megemlítettem, miután az autó nyugalmi állapotba került az árokban. Kár volt érte. Innentől kezdve maximálisan azon voltam, hogy megszokjam az autót, a fékekkel alaposan megismerkedjek, feszegettem a határokat, immár teljesen tét nélkül.

Racing.hu: Voltak kanyarok, ahol többen is panaszkodtak arra, hogy nagyon felhordásos volt a pálya. Neked mik voltak a tapasztalataid?

Kuncz Dezső: Már mikor a pályákat bejárjuk és látom, hogy nincs kigumizva ott én már eleve számolok a kihordással. Tehát ez nem okozott túl nagy meglepetést. Ellenben volt, ahol be volt írva, hogy gumis lesz és nem úgy volt. Azt, hogy ki pakolta el a gumit, azt nem tudom. De itt már meglepő volt, ám egyáltalán nem mulatságos, hogy aránylag tiszta útra számítok, és teljesen felhordásos a kanyar a gumi hiánya miatt.

Racing.hu: Összességében?

Kuncz Dezső: Mindent összevetve nekem maga a verseny tetszett, a pályák jók voltak, én szeretem az ilyen tempós, lobogós szakaszokat. Nem lehet azonban az évadnyitó futammal kapcsolatban kikerülni azt, hogy nagyon megrázott minket is, mint a teljes hazai rallye-s társadalmat Szabó Attila halála. Az úgy… az úgy… ne haragudj, de erre még most sem találok szavakat. Elképesztő és felfoghatatlan. Nagyon sajnálom, és ezúton is őszinte részvétem fejezem ki minden hozzátartozójának, ismerősének. Tudjuk, hogy ez bármikor benne van. De ilyenkor mégis hihetetlen, hogy egy ilyen tragikus eset valóban bekövetkezhet.

Racing.hu: A teszt tehát megvolt. Milyenek a tapasztalatok a tavaly még Pacalos néven futó új Hondáddal?

Kuncz Dezső: Jó. Rendben volt. Nem lesz ezzel baj, csak nekem kell hozzá felnőnöm és akkor minden rendben lesz. Maximálisan pozitívak az első tapasztalatok vele kapcsolatban.

Racing.hu: Három hét és Miskolc Rallye. Ott lesztek?

Kuncz Dezső: Természetesen igen, de nem lesz egy egyszerű menet az sem. Néztük a versenykiírást és nem vagyunk felhőtlenül boldogok. Sajnos nekünk komoly nehézséget jelent az, hogy a verseny időpontjára például a navigátoromnak két nap szabadságot intézzünk a munkahelyéről. Csütörtök, péntek, szombat. Így nagyon nehéz lesz, még akkor is, ha Zsolti barátom helybéli. Négy pályát kell bejárnunk… Nagyon necces ez számunkra.

Racing.hu: Fel a fejjel Dezső, én át tudom érezni a gondotokat… De az a lényeg, hogy ott lesztek.

Kuncz Dezső: Igen, és ezért óriási hála illeti meg a szponzoraimat és persze a családomat is, hiszen az elmúlt két hétben nem sokat voltam itthon és a kisebbik fiam nagyon hiányolt már. A szünetben igyekszek itthon is helytállni apaként és családfőként is. De hát ezt vállaltuk, ezt csináljuk. Várunk minden szurkolónkat és barátunkat Miskolcra!

Salánki Gábor