A jövő bajnokai küzdenek a RaceSTAR döntőjében

Nem kell már sokat várni arra, hogy megismerhessük térségünk első RaceSTAR-ját, aki az idén első alkalommal megrendezett középe európai tehetségkutató bajnokság győztese lesz. Az elődöntők már február 6-án elkezdődtek itthon és még hat országban – Szlovákia, Csehország, Németország, Svájc, Ausztria, Szlovénia- a döntőre pedi április elején kerül sor a Slovakiaringen az országok 25-25 legjobb pilótájával és szimulátor gurujával. A versenysorozatról és az előttünk álló döntőről Varga Ildikóval beszélgettünk.

Racing.hu: Mikor kezdődött a RaceSTAR és honnan jött maga az alapötlet, hogy ezt a tehetségkutatót elindítsák?

Varga Ildikó: Az idei az első fordulója a RaceStarnak, 2015-ben rajtolt első alkalommal, hagyományteremtő céllal. Hazánkban február elején indultak az elődöntők. Tavaly volt egy kistestvére ennek, amit hasonló ötletek alapján rendeztünk Magyarországon a Sportime Magazinnal együttműködve Legyél Te a jövő Bajnoka néven. Ez nagyon jól sikerült, mert a nyertes Boldizs Bence a harmadik helyen végzett a Swift Cup Europe záró futamán. A Slovakiaring meglátta ebben a fantáziát és bevonta a szomszédos országokat is. Így jött létre a már nemzetközire bővült tehetségkutató, aminek a célja a közép európai autósport segítése és utánpótlás bázisának megteremtése.

Racing.hu: Mit láttak az idei selejtező futamokon? Milyen a magyar mezőny? A látottak alapján - akár név nélkül- akad e olyan versenyző, aki tehetségével már a döntők előtt kitűnik a tömegből? 

Varga Ildikó: Országosan öt különböző gokart pályán és két szimulátoros helyszínen zajlott a kvalifikáció. Nem láttuk még egyben a mezőnyt. 25 versenyző jutott tovább, akik a Slovakiaringen fognak megmérkőzni a többi ország 25 továbbjutójával. Izgalmas nagyon, mert számunkra is ott fog kiderülni, hogy a magyar srácok hol is helyezkedhetnek el ebben a 175 fős nemzetközi mezőnyben. Az elődöntős résztvevők közül ismerünk egy-két jelentkezőt és a képességeiket, de hozzájuk képest máris vannak náluk gyorsabbak és ezért biztosak vagyunk abban, hogy nagyon sok tehetséges fiatal kerül be a döntőbe.

Racing.hu: A hazai mezőny tehát erősnek ígérkezik. De milyenek a többi résztvevő ország versenyzői? Kikre kell nagyon odafigyelnie a magyaroknak?

Varga Ildikó: Nehéz a kérdés. Van olyan ország, aki egy versenynap alatt szűrte ki a 25 továbbjutóját. Nincsenek időeredményeink a különböző feltételek illetve körülmények miatt pedig nem is lehetne érdemben összehasonlítani a versenyzőket, szóval semmilyen alapunk nincs az esélylatolgatásra.

Racing.hu: A versenyzőjelölteknek nem csak a pályán, hanem a kamerák előtt is helyt kell majd állnia. Mire kell figyelniük?

Varga Ildikó: Az interjún az angol nyelvű beszédkészséget mérik, aminek célja, hogy a bajnokság során a versenyző képes legyen kommunikálni csapatával, mérnökeivel, szerelőivel valamint a médiával is. Tehát ajánlott a szakszavak ismerete is.

Racing.hu: A döntő április 4 és 6 között lesz a Slovaki Ringen. Mi lesz a program?

Varga Ildikó: A versenyzők kis létszámú csoportokban versenyeznek majd, és mint mondtam 175-en vágnak neki a megmérettetésnek, aminek a végén megismerhetjük a győztes. Íme, a döntő programja:

 
Döntő első napja: 175 versenyző.
Dátum, helyszín: 2015.04.05., Slovakia Ring.
Verseny típusa: fizikai teszt, kamera előtti interjú anyanyelven és angolul.
Értékelés: pontozási rendszer.

Döntő második napja: 175 versenyző
Dátum, helyszín: 2015.04.06., Dunaszerdahely (Go-Kart pálya)
Verseny típusa: Időmérő selejtező egy gokart pályán Go-Karts SODI RT8 típusú gokarttal Dunaszerdahelyen.

Értékelés: pontozási rendszer.

Döntő harmadik napja: az 50 legjobb versenyző az előző két nap eredményei alapján.
Dátum, helyszín: 2015.04.07., Slovakia Ring (vezetéstechnikai centrum).
Verseny típusa: kézi sebességváltós Suzuki Swift 1.3 Sport túra versenyautó vezetése, szlalomozás és időmérő.
Értékelés: pontozási rendszer.

Szuper döntő:  a legjobb 25 versenyző a 3. napi döntőről, majd a legjobb 9 versenyző.
Dátum, helyszín: 2015.04.07. délután, Slovakia Ring (versenypálya)
Verseny típusa:  versenyautó vezetés (Suzuki Swift 1.3 Sport és Formula autó) a versenypályán.
Értékelés: legjobb idő és átlag idő.

További információk a http://www.racestar.sk/hu/ -n.

Racing.hu: A formula autó egy Formula Gloria 1400 versenyautó lesz. Mit kell tudni ezekről az autókról?

Varga Ildikó: A formula autók belépő kategóriája, tehát tökéletes alap a versenyzőknek a formula autós alapok elsajátításához.

Racing.hu: Mit érnek el és melyik országban versenyezhetnek a győztesek?


Varga Ildikó: Európában zajlanak a bajnokságok. Az a tehetség, aki a Swift Cup Europe bajnokságában való szereplést nyeri, annak igen különleges élményekben lehet része, hiszen  többek között a Redbullringen és szeptember 4-6-án a Hungaroringen is rajthoz állhat.  A Truck Race Európa Bajnokság ugyanis újra Magyarországra jön és akkor ott betétfutama lesz a SWift Cup Europe. Akárcsak a Slovakiaringen, ahol a WTCC hétvégéjén autózhatnak majd a srácok szintén a hétvége egyik betétfutamán. De a Salzburgringre is ellátogat majd a mezőny.

Racing.hu: Mi lesz a versenyévad után a versenyzőkkel?

Varga Ildikó: A győztes lesz az aktuális évad RaceStarja, ami remélhetőleg a bajnokságban kapott lehetőség és nyilvánosság által elindítja, vagy tovább lendíti autóversenyző pályáját. Mi mindenesetre izgatottan várjuk az április 5-6-7-i hétvégét, hiszen a győztes személyére akkor derül fény a Slovakiaringen, ahol mindenkinek sok sikert kívánok!

Versenynaptárak: 

Formula Gloria ( FIA CEZ )
26.4. Hungaroring
24.5. RedBullRing
09.8.    Most
23.8  Slovakiaring

20.9. Brno



Renault Twingo Cup ( TWC )
26.4. Hungaroring
24.5. RedBullRing
09.8.    Most
23.8  Slovakiaring

20.9. Brno

Salánki Gábor