Pap Tibor: Célom egy barátságos, biztonságos versenyzés

Interjú, Pap Tibor Polaris (quad) versenyzővel a hétvégi Polaris Offroad Maraton Bajnokság 2015-ös első futama előtt.

Március 21.-én Polarisra szállsz!

De előtte kérlek, mesélj az eddigi Polaris-os pályafutásodról. 
- Poalrisos szenvedélyem 2012-ben egy Sportman XP 850-nel kezdődött, ezt megelőzően egy Artic Cat TRV 650 nyergében offroadoztam. Az egyik 2012-es PQC maraton alkalmával Matkaicsek Zoli (Macsek) barátom jóvoltából volt szerencsém kipróbálni későbbi gépemet, amely akkor a Polaris gyár legerősebb gépe volt.


 Azonnal beleszerettem, ami a hatalmas erőnek, a félelmetesen precíz futóműnek és nem utolsó sorban az elektromos szervokormánynak volt köszönhető. Ez a gép két éven keresztül hű és megbízható tárasam volt hidegben, sárban, porban, vízben egyaránt. A PQC maraton 2013-as sorozatában az év végi abszolút 3. helyet sikerült elérnem. A 2014-es szezonban lecseréltem gépemet egy újabb modellre, Polaris Scrambler XP 850-re, amin a gyár jóvoltából újabb feledhetetlen órákat, napokat sikerült eltöltenem.

2015-ben a bajnokság hat futamból áll, mindegyiken indulni szeretnél?
- Kérdésedre a válaszom természetesen IGEN, remélhetőleg lehetőségeim és elfoglaltságaim megengedik, hogy minden futamon részt vegyünk kisfiammal, Mátéval. Őszintén ő hasonlóan jó, inkább fogalmazzunk úgy jobb eredményeket ért el a PQC maraton versenyein nálam.
-2013 Junior+ 3. hely
-2014 Junior+ 1. hely
Mely eredményekre szülőként nagyon büszke vagyok. A 2015-ös szenzonban mindketten rajthoz állunk és felkészültségünk szerinti legjobb teljesítményt próbáljuk kihozni magunkból.

Lehet-e mínuszolni versenyt, vagy célszerű végig küzdeni az évet?
- A versenysorozat minden futamán érdemes rajthoz állni. Ebben az évben másik versenysorozatban is rajthoz állunk (Bács Trophy), remélhetőleg mindkét sorozatot sikerül műszaki hiba nélkül teljesíteni, de hát tudjuk, az Ördög sosem alszik.

Most szombaton milyen típusú Polaris nyergében fogsz megküzdeni az idő és a sporttársak ellen?
- Jelenleg, egy Polaris RZR 1000 boldog tulajdonosaként igyekszem bosszantani versenyzőtársaimat, ezzel a géppel még csak ismerkedem, versenyben ez lesz az első megmérettetésünk. Úgyhogy elsőként a tapasztalatszerzés, és egy barátságos, biztonságos versenyzés a cél a szombati gyáli versenyen.

Esetleg másik sorozatban is rajthoz állsz a 2015-ös évben?
- Köszönöm, hogy feltetted ezt a kérdést. Igen. Az Alföldön minden évben megrendezésre kerül a Bács Trophy elnevezésű, az előző években csupán terepjárókra (normál, open, profi, extrém) megrendezett versenysorozat, de az idei szezonban a szervezőknek és a Polarisnak mint támogatónak köszönhetően kibővítik a kategória listát:
- Quad 4x2
- Quad 4x4
- Side by side

Ez a versenysorozat öt versenyből áll, mind az öt helyszín tartogat meglepetéseket a versenyzőknek, amely egy nagyon jó hangulatú éjszakai és nappali futamból tevődik össze. 2015-ben a Side by side kategóriában vágunk neki a sorozatnak egy barátommal, aki navigátorként segíti csapatunk munkáját. A Bács Trophy mint verseny eltér a PQC maratonban megszokottaktól, itt itiner alapján tájékozódunk, az útvonalban KP pontok keresésével jutunk el az adott speciál szakaszokhoz, amelynek teljesítésének időeredményei alapján kerülnek értékelésre a versenyzők. A side by side modellek, a profi terepjárók speciál szakaszait kell, hogy teljesítsék, melyek gondolataim és tapasztalataim alapján izgalmas, látványos versenyzést eredményeznek, mint versenyzőnek és nézőnek egyaránt.

Támogatóid:

Elsősorban a családom, és természetesen a Meteor Motortech Kft. segítőkészsége nélkül nem sikerült volna az eddigi eredményeimet elérnem.

Köszönöm az interjút, a szombati viszontlátásra Gyálon.

Polaris Forever!!!

Fotók: Bíró Róbert

- Hajósi Miklós -
www.hajoka.hu