ERC- Liepaja -A Lett futam

Botka Rally Team
Liepäja Rally 2015
2015.02.06. Liepäja, Lettország 

Széles, tempós gyorsaságik várnak Liepäjában

Második állomásához érkezett az European Rally Championship mezőnye. A lettországi Liepäjában megrendezendő futamon rajthoz áll a Botka Rally Team csapata is. A sikeres Jänner Rallye után a kategória második helyén várja a folytatást Botka Dávid és Mihalik Péter.

Ahogy az előző futam, így a mostani verseny is teljesen új a csapat számára:
’ Először járunk Lettországban, de hamar megszerettem a pályákat.
Szélesek, tempósak, nekem valóak.’

Másfél napos pályabejárás alatt két-két lehetőség volt a hét különböző gyorsasági szakaszt feldolgozni. A péntek délelőtti gépátvétel után a délutáni kvalifikációs gyors mért ideje alapján dönthetik el a legjobb 15 eredményt elért versenyzők, hogy melyik pozícióból szeretnének rajtolni.
A fiúk  előkelő 5. időt érték el, megelőzve több olyan párost is, akik már évek óta versenyeznek ezeken a gyorsokon. Mégsem vettek részt Dávidék a sajtótájékoztatóval összekötött rajtsorrend kiválasztáson, nem értek oda időben a mért szakasz rajtjához, így a szabályok szerint az ERC mezőny össz-kerekes autóinak a végén fognak majd elrajtolni.

’ Próbáltam tempósan közlekedni a shakedown pályán, de nagyon nyomvályússá vált a végére. Nehéz volt az úton maradni. Nem vagyunk szomorúak, hogy nem vették figyelembe az ötödik időnket a kvalifikáció során. Sajnos egy adminisztrációs hiba miatt késtünk a szakaszról, így ahelyett, hogy a 11. helyről indulnánk, így hátra soroltak a kategória végére. Talán így még jobbak lesznek a feltételek, már határozott, de még nem zavaróan mély nyomokat fogunk találni a szakaszokon.’
(A kvalifikáció belső felvételét itt tudja megnézni: http://youtu.be/V7E1eYTDryw )

Az ünnepélyes rajtceremóniát a 85 ezer lakosú, a Balti tenger partjánál fekvő város főterén tartották, hatalmas érdeklődés mellett. Dávidék a ceremónia után már a szombati pályákra koncentráltak.
’A gyorsasági szakaszokon 10-15 centiméter jég található, egyedül a kvalifikációs rész volt az, amelyiken nem volt hó. Szöges gumival kell teljesíteni a versenyt, nem lesz gond, ha jegesek lesznek a pályák. Még nem tudjuk, hogy a keskeny, vagy a széles szöges gumikat fogjuk használni, de az biztos, ezeken a nagy szögeken sokkal jobb a tapadás, sokkal bátrabban lehet közlekedni, mint az évadnyitó futamon.’

A verseny központjától majdnem 60-80 kilométerre találhatóak a szakaszok. Összesen 114 versenykilométert autóznak az első versenynapon az 5  gyorsaságin. Egy órával előrébb járnak a lettek, helyi idő szerint 11:30-kor rajtol az első szakasz és 18:00-kor, már sötétben, lámpasorokkal autóznak majd a napi utolsó gyorsasági szakaszon.

Íme a kvalifikáció: