Baksai László: Én egy kicsit sem bántam, hogy esett az eső

Sokan tartják murvamenőnek Baksai Lacit, nem is alaptalanul, hiszen „csinált ő már meg” a Ladájával igen komoly technikákat laza talajú versenyeken, óriási meglepetéseket okozva nézőnek, ellenfélnek egyaránt. Aradon és Veszprémben sikerült abszolútot is nyerni, tehát most újabb nagy dobást várhattunk tőle a büki erdőkben, ami nem is maradt el, az élmezőnyben autózott, csak a vége lett egy kicsit kesernyés a kávénak. Legalább is szerintünk. Mert Lackó és Béla végig vigyorogta a Bükfürdő Rallye-t. Az hogy kiestek? Ők bizony letojják. Baksai Lacival beszélgettünk. 

Racing.hu: Hogyan kezdődött nektek a bükfürdői hétvége? Voltatok e a teszten? 

Baksai László: Nem, nem voltunk, de vegyük szépen sorba a dolgokat. Még a télen, - már amennyi volt belőle- a Mikulás Rallye után átnézegettük alaposan az autót, ahol rájöttünk, hogy rengeteg munka vár ránk az idei év rajtjáig. A kasztni konkrétan ki volt nyílva, mint a bazsarózsa, de nem egy két helyen, hanem ahol csak lehetett. Alaposan meg kellett erősítenünk a „bódét” és hát jócskán megcsúsztunk a munkálatokkal. A büki futam előtt két nappal készült el az autó, amibe én idén először a prológon ültem bele. Így kimaradt a teszt. Úgy volt, hogy lesznek új murva gumijaink, nagyon vártuk, hogy felrakjuk őket, de nem sikerült beszerezni a gumikat, így egy tavalyról leporolt, használt garnitúrával mentünk. Ameddig lehetett…

Racing.hu: Az előkészületek tehát a legjobb jóindulattal sem nevezhetőek jól sikerültnek. Mi a helyzet a versennyel? Milyen volt belülről?

Baksai László: A Bükfürdő Rallye mindig jó szokott lenni, nem volt ez másképp most sem. Sokan panaszkodtak, én viszont kifejezetten örültem neki, hogy éjszaka esett az eső, mivel így kevésbé jött ki verseny közben a lóerő hiányunk, kiegyensúlyozottabbak így az esélyek. Ez rögtön az első körben be is bizonyosodott, jó időket tudtunk autózni, remekül álltunk. Meglepett, hogy milyen jó Zsigulik ellen kellett versenyezni, megváltoztak a dolgok tavaly óta, de élveztük a versenyzést, a pályák is kedvünkre valóak voltak. Sajnálom, hogy ki kellett állnunk, jó lett volna célba érni, de feladtuk a csatát egy műszaki hiba miatt. 

Racing.hu: … ami nem volt más…

Baksai László: … mint, hogy hengerfejes lett a Ladánk. A hetedik gyorsaságin, vagyis utána kellett félre állnunk. Már a rajtnál, amikor beálltunk éreztem, hogy kezd a motor elgyengülni. Elindultunk, és bíztam benne, hogy nem fogunk a pályán bent ragadni. Ez sikerült, kiértünk a szakaszról, a stopban leállt az autó, és azóta be sem indult. 

Racing.hu: Régi új navigátorral indultál, kiestél egy műszaki hiba miatt, nem volt elérhetetlen távolságban még az sem, hogy akár az abszolút első helyet megszerezd. Elégedett vagy a Bükfürdőn mutatott teljesítményeddel? 

Baksai László: Újra összeültünk Nagy Bélával, ami bizton állíthatom, hogy jó döntés volt. Az egész versenyen nagyon jó volt a hangulat az autóban és a szervizben egyaránt, remekül tudtunk együtt dolgozni, elég jókat is mentünk. Egyszer nem volt olyan helyzet a hétvége során, hogy kétséges lett volna, hogy hogyan keveredünk ki belőle. Szerintem nagyon magabiztosan mentünk ezen a versenyen. Köszönöm Bélusnak a munkáját, remek volt a futam. Mivel a miénk „csak” egy A-s Zsiguli, nem gondolom, hogy sokkal többet ki tudtam volna belőle préselni, így is erőn felül mentünk vele, és úgy vélem, hogy a kiesést leszámítva jó hétvégét zártunk. Külön gratulálunk Molnár Zsoltéknak, akik tengernyi gondjuk és a borulásuk ellenére is célba értek!

Racing.hu: Említetted a szervizt. Hogy vészelte át az autótok a vasi murvát?

Baksai László: A hengerfejet azt meg kell csinálni, de ettől eltekintve egy nagyobb mosás után oda is állhatnánk vele a rajthoz. Köszönöm a fiúkmunkáját, remekül dolgoztak. Ők meg szerintem azt köszönik, hogy vigyáztunk az autóra és nem kell újra építeni a következő versenyre. :-) Nem a hétvégéről, hanem az autó szünidőben történő felkészítéséből kiemelném Ponczang Valér, a főszerelőm munkáját, aki rengeteget dolgozott azért, hogy az autó jó legyen, ami persze a szponzoraink nélkül szintén lehetetlen lenne. 

 

Racing.hu: Mi lesz nektek a következő futam? 

Baksai László: A versenynaptár szerint soron következő futam a székesfehérvári, az szinte biztosan kimarad, nem lesz rá anyagi keretünk. Az évünk nem lesz teljes, nem is nézzük az időket sem, tehát az éves eredmény tekintetében nem számít, hogy indulunk e vagy sem, a bajnokságba biztosan nem tudunk beleszólni. Ezért nem szomorkodtunk a kiesésünk miatt, végig mosolyogtuk a hétvégét. Veszprémben már élesben szeretnénk indulni. Hazai pályák nekem a veszprémi gyorsaságik, maximálisan készülök rájuk fejben, lélekben egyaránt. Remélem addigra sikerül négy új murvagumit szereznünk, azok nagyon kellenének. Ha nem, tudunk venni, akkor maradnak ezek a tavalyról leporoltak. Megyünk velük addig, amíg van rajtuk minta. Vagy lehet még egy kicsit tovább is! :-)      

Salánki Gábor