Markó Tibor: Mindig próbálok, az elvárhatónál egy picivel többet adni

Sok kérdés merült fel a soron következő Bükfürdő Rallye-val kapcsolatban. Most akkor ORB futam vagy mégsem? Rallye2? Ők persze, hogy ott lesznek! De láthatjuk az első osztály élmezőnyét élesben száguldani, vagy csak egy hétvégi kocsikázás lesz az ORB-seknek a májusi futam? Pedig a helyzet rendkívül egyszerű. Markó Tibit faggattuk arról, hogy mit, hol miért és persze arról is, hogy mikor és kikkel. Azt hogy hányszor? Na azt már nem volt képünk Tibitől megkérdezni. De talán erre is választ kaphatunk a vele készült interjúban. Az biztos: nagy buli lesz Bükfürdőn!  

Racing.hu: Mikor lesz pontosan Bükfürdő Rallye?

Markó Tibor: A Bükfürdő Rallye egy év kihagyás után tér most vissza a honi rallye versenyek közé, mégpedig 2014. május 9-11. között szerepel a bajnokságok versenynaptárában. A verseny igazából pénteken és szombaton zajlik majd, de szombat estére egy fergeteges ünnepséget szervezek, egy igazi „ereszd el a hajam” rallye party-t, ami várhatóan nem ér véget aznap este, hanem csak vasárnap hajnalban, ezért jobb, ha úgy készülnek a versenyzők, illetve a szurkolók, hogy a szombat éjszakát még ott töltik Bükfürdőn, és csak vasárnap indulnak haza. 

Racing.hu: Voltak olyan információk, hogy valamelyest le lesz rövidítve a verseny időtartama. Akartatok valamilyen programot vasárnapra végül is, vagy nem?

Markó Tibor: Igazából vasárnapra nem terveztem semmit, de party, biztosan csak jó későn, vagy lehet, hogy csak korán fog véget érni.  

Racing.hu: Kicsit másabb lesz ez a bükfürdői futam, mint, ahogy ezt eddig megszoktuk…
Az idei évben a Bükfürdő Rallye státusza némileg megváltozott. Az Országos Rallye Bajnokság helyett az Országos Murva Rallye Bajnokság futamaként szerepel a versenynaptárban, ami egy teljesen új dolog. Az első rendezvénye lesz ennek a bajnokságnak a Bükfürdő Rallye az évben, meg úgy összességében is. A különbség az lesz egy ORB versenyhez képest, hogy kb. 20 kilométerrel kevesebb lesz a gyorsasági szakaszok hossza. Egyébként nem túl jelentős az eltérés a megszokottakhoz viszonyítva. 

Racing.hu: Kiket vártok a Bükfürdő Rallye-ra, és lesz e M csoport a futamon? 

Markó Tibor: Hogy kiket várunk? Természetesen a Rallye2 mezőnyét és kivételes engedélyt kapott a rendezvény a Rallye Sport Bizottságtól, hogy országos meghívásos mezőny is indulhasson a versenyen. Na és persze a rajongókat, drukkereket és mindazokat, akik érdeklődnek a rallye sport iránt. Az Országos Murva Rallye Bajnokság futamain az ORB-s versenyzők, közismert nevükön a Rallye1-es vagy első osztályban szereplő versenyzőpárosok indulhatnak. Ez egy teljesen önálló bajnokság, aminek része lesz még további kettő, és reményeink szerint még egy további futam is. Eredetileg három futam szerepel az Országos Murva Rallye Bajnokság versenynaptárában, de egy-két héten belül valószínűleg letisztul a kép az ügyben, hogy egy versennyel még bővülhet e, összesen négy versenyesre a murva bajnokság futamainak az idei száma. A Rallye2 mezőnyének a bajnokságon kívül a Murva Kupába is beleszámít ez a verseny. Mint mondottam, a Bükfürdő Rallye-n ott lehet az országos meghívásos mezőny is, egy kivételes engedéllyel, ami – nem titok- segítség a rendezvénynek, mégpedig nem kisebb dologhoz, mint ahhoz, hogy megvalósulhasson. Ausztriában, a sógoroknál is csináltunk némi hírverést a versenynek, ezért lesz HistoChallenge néven egy kategória, így a magyar historikosokat is próbáljuk biztatni arra, hogy ízleljék meg a murvás futamok hangulatát ebben a csoportban! Egyetlen murvás futama sincs a Historic Bajnokságnak Magyarországon. Pedig tőlünk nyugatra és pláne északra, Skandináviában komoly hagyománya van a murvás Historic versenyeknek. Hát most a hazai versenyzőknek is adott lesz a lehetőség, nekik is készülünk egy kis kóstolóval! 

Racing.hu: Akkor a Bükfürdőn megszokott osztrák Volvók is újra színre léphetnek.

Markó Tibor: Igen úgy tűnik, már több volvós versenyző is érdeklődött nálam a futamról. 

Racing.hu: Egy hónap van nagyjából a versenyig. Hogy állnak a szervezési munkák, mikorra várható a versenykiírás?

Markó Tibor: A versenykiírás a szabályok szerinti állapotban van, az RSB asztalára került, jóváhagyásra vár. Ahogy mi szoktuk mondani, a verseny előtt mínusz 30 nappal kell, hogy megjelenjen, ezt így is tervezzük közzé tenni, tehát április 9-11 környékén szeretnénk mindenki számára elérhetővé tenni. A munkálatokat csináljuk, haladunk velük igen jól, azt gondolom, hogy a szervezéssel, rendezéssel egyáltalán nem állunk rosszul.

Racing.hu: Markó Tibiéknél már megszoktuk, hogy mindig kapunk valami újat, különlegeset, valami meglepetést. Készültök e valamivel most is, amit megoszthatsz a Racing.hu olvasóival?

Markó Tibor: Ez minden esetben egy külön fejtörést okoz nekem. Mindig próbálok úgy gondolkozni, hogy az elvárhatónál egy picivel többet tudjunk adni. Most sem lesz ez másként, annak ellenére, hogy a lehetőségeink erősen korlátozottak. 2014-ben is, továbbra is egyedülálló módon szeretnénk lehetőséget biztosítani az autómosásra a körök között. Erre jelen állás szerint jó esély van, pont, mint az elmúlt években. Illetve a kitűnő állapotú gyorsasági szakaszokon kívül, ahogy már említettem a verseny után egy komoly party-t szervezek. Ezzel a hivatalos rallye party-val – ahol versenyző és szurkoló együtt mulathat- érne véget az idei Bükfürdő Rallye. Úgy gondolom, hogy ennyire a versenyhez kötött, és ahhoz szervezett rallye party sem volt még Magyarországon. Külföldön a világ és Európa Bajnokságon ennek igen nagy hagyománya van, megpróbálunk ebben is úttörők lenni itthon. Azt eddig nem emeltem ki, hogy a verseny az indulók szempontjából nézve rendkívül kompakt lesz. Csütörtökön és pénteken pályabejárás, valamint csütörtökön még egy teszt és fakultatív átvételi lehetőség is adódik. Pénteken adminisztratív és technikai átvétel és egy prológ vár az indulókra. Szombaton reggeltől estig dübörög a verseny, majd este a party szerepel a menetrendben. A program sűrűnek ígérkezik, remélem mindenki megtalálja benne majd a kedvére valót és jól érzi magát a rendezvényen.

Racing.hu: A pályákról mit árulhatsz el? 

Markó Tibor: A szakaszokat nem reklámoznám, a versenykiírásból minden kiderül majd. Annyit mondhatok, hogy garantáltan nem fognak csalódást okozni, kezeskedem, hogy, aki eljön, az az elmúlt években megszokott, kitűnő minőséget fogja kapni: jó minőségű murvás pályákon, maximális rallye 

Racing.hu: Zárásként teszek fel egy olyan kérdést, ami igazából nem lesz túl pontos, de sokakban így merül fel, ezért fogalmazódott meg így. Nem indulnak igazából a Bükfürdő Rallye-n az ORB-s versenyzők, mondhatnánk úgy is, hogy nem lesz ORB futam ezúttal a Bükfürdő Rallye. Ezt te szeretted volna, hogy így legyen, vagy csak így kaptál engedélyt…

Markó Tibor: Ahogy mondtad, a kérdés valójában ebben a formában tényleg nem teljesen jó, de örülök neki, hogy így került szóba. A Bükfürdő Rallye hivatalos verseny lesz az ORB számára is, csak nem az Országos Rallye Bajnokságban, hanem az Országos Murva Rallye Bajnokságban. A kérdés azért is jó, hogy bár helytelenül, de így hangzott el, mert az Országos Murva Rallye Bajnokság nevének még tudatosulnia kell sok mindenkiben. Én is hallom, hogy sokan csak murva kupa néven emlegetik az Országos Murva Rallye Bajnokságot, ami természetesen nem ugyanaz. Ez, ha úgy tetszik egy külön bajnokság a bajnokságon belül és a kettőt nem szabad összekeverni. Az élmezőnyből már többen is jelezték, hogy indulnának, eljönnének a versenyre. Közülük olyan is van, aki előfutóként kíván ott lenni, de van, aki éles versenyben kíván részt venni a bükfürdői meccsen. Tehát bőven van indoka mindenkinek arra, hogy május 9-11-ig Bükfürdőre látogasson egy kitűnő versenyre és a szenzációs záró rallye party-ra! 

Salánki Gábor