Turánék nyertek !

A Turán Frigyes, Zsiros Gábor kettős megnyerte a magyar bajnokság negyedik futamát


 

az abszolút értékelésben pedig a Kassa-rali második helyén végzett a 2012-ben szlovák bajnok, Grzegorz Grzyb mögött. A győzelem értékét növeli, hogy a Twist Turán Motorsport kettőse egész hétvégén elképesztően magabiztosan autózott – a kilenc gyorsasági szakasz közül négyet megnyert, ebből 3-at a vasárnap.

 

„Tökéletes verseny volt, nagyon boldogok vagyunk“ – mosolygott Turán Frici a célban. „Akadt egy kis izgalom szombaton este, hogy milyen időt kapunk arra a szakaszra, amelyen Matics Misiék balesete miatt meg kellett álljunk, hogy mentőt hívjunk, de végül a felügyelő testület úgy döntött, Kazár Mikiék idejét kapjuk, s ez szerintem korrekt döntés volt. Az abszolút második helyről, a magyar értékelésben pedig az élről várhattuk a vasárnapi rajtot, 4.7 másodperces előnnyel, amit tizenhárommal sikerült növelni rögtön az első szakaszon. Utána egy kicsit visszavettünk a tempóból és próbáltunk okosan autózni, de még így is nőtt az előnyünk. Nagyon elégedett vagyok, végre győztünk, végre meghozta a gyümölcsét ez a sok munka.”

 

A nap történései közül semmiképpen sem szabad kihagyni, hogy mivel Friciék a Ford Focus WRC-vel megnyerték az utolsó szakaszt (vagyis a power stage-et is), a győztesnek járó húsz ponton kívül kaptak még ötöt – vagyis abszolút a maximumot hozták.

Nehéz, összetett verseny volt. Rengeteg ritmusváltással, szűk, erdei utakon, amelyek szélén fél méterre volt az első fasor. A versenyzőpáros azonban jól kezelte az ezzel járó feszültséget.

 

„Rettenetesen nehéz verseny volt, sokszor a tűző napról mentünk be az erdőbe nagy tempóval, de Zsiros Gabi, mint mindig, most is nagyon szépen megoldotta a feladatot, s a Hankook abroncsok is jelesre vizsgáztak, ezzel az eredménnyel megszerezve az első abszolút győzelmet. A tapadás folyamatosan változott, olykor érdes aszfalton haladtunk, máskor fényesen, szóval folyamatosan alkalmazkodni kellett a változó körülményekhez. Ez a hétvége a csapatmunkáról szólt, s nekünk végre minden húzásunk bejött” – mondta Turán Frici, akivel egyet értett, s együtt örült navigátora, Zsiros Gábor is.

 

„Remek volt ez a nap, nagyon sokat tudtunk gyorsulni“ – mondta Gabi. „Az első szakasz szerintem meghatározó volt, ott olyan előnyt szereztünk, amit elég lett volna akár csak beosztani is. A második gyorsaságin volt előttünk egy nagyobb kő az úton, azon átmentünk és nemcsak az autó alját ütötte meg, hanem az én hátamat is, de a szervizparkban kezeltük és jobban lettem. A nap fénypontja pedig kétségtelenül az utolsó szakasz, a power stage volt, amelyen rettenetesen gyorsan ment végig Frici, és ez plusz öt pontot ért. Örülök, hogy célba értünk, és a sok-sok balszerencse után maximális pontszámmal nyertünk meg egy versenyt…”  forrás: www.turanmotorsport.hu