Pénzes Zsolt: Kérem, hogy figyelmesen olvassa el mindenki a dokumentumokat!

A tegnapi Erdei Zoltánnal készült interjúnk Pénzes Zsolthoz, a rallye szakág vezetőjéhez is eljutott, aki meglepetten olvasta a beszélgetés sorait. Amellett, hogy válaszolni szeretett volna az elhangzottakra, örömmel állt rendelkezésünkre az Eger Rallye-val kapcsolatban is, mivel a manapság oly népszerű legnagyobb közösségi portálon kritikus bejegyzések kezdtek el keringeni az előzetes és nem végleges nevezési lista láttán. Pénzes Zsolttal beszélgettünk.

Racing.hu: Tegnap megjelent a Racing.hu-n egy interjú Erdei Zolival, amit te is elolvastál és nem minden pontjával értettél egyet a leírtaknak.

Pénzes Zsolt: Igen, ez így van. Én azt teljesen megértem, ha nem tetszik mindenkinek az Eger Rallye versenykiírása, viszont azt nem, hogy miért kellene csütörtökön elindulnia egy Rallye2-es versenyzőnek a verseny helyszínére? Azt sem teljesen értem, hogy ha valaki figyelmesen elolvassa a versenykiírást, hogy nem veszi észre, hogy az átvételek nem reggel vannak a Rallye2 számára, hanem pénteken kora délután kezdődnek. Véleményem szerint, ha valaki pénteken reggel elindul, akkor időben meg tud érkezni Egerbe, még úgy is, ha trailert húz. Be tudja járni a pályákat, részt tud venni az átvételeken. Szerintem. És akkor még adott a lehetőség arra is, hogy szombaton is lehet pályát bejárni. Tehát az Eger Rallye – anélkül, hogy ismerném a versenyzők napirendjét-  úgy érzem, hogy bárki számára teljesíthető három nap alatt. Gondolom, valamelyik ponton a kiírás olvasása közben némi figyelmetlenség történt, és ez okozhatott kavarodást. Kérem, hogy a versenyzők alaposan és pontosan böngésszék át a versenyekkel kapcsolatos dokumentumokat az ilyen és ehhez hasonló félreértések elkerülése végett!  Azt viszont sajnálom, hogy azzal kapcsolatban nem kaptam igazából pozitív visszajelzést, hogy egy esti, igazi rallyeérzést kínáló 27 kilométeres gyorsasági szakaszon is autózhat a Rallye2 mezőnye, pedig biztosan nem sok ilyen alkalom volt még, pláne mostanában. Ilyen egy igazi rallyeverseny és most olyan hangokat hallok vissza egyes helyekről, hogy így sem jó. Ez elszomorít. Hasonló a véleményem a GPS kérdéssel kapcsolatban is. Eljutottak hozzám olyan információk, hogy sokallják érte a versenyzők a 10.000 Forintot. Ellenben, ha emberéletről van szó – de ne legyen- akkor biztosan nem sok.


Racing.hu: Gyakorlatilag minden Rallye2-es versenyző vágya és óhaja, hogy egy Rallye2-es verseny férjen bele tokkal-vonóval kettő napba. Ezt Erdei Zoli és rajta kívül szinte minden Rallye2-es versenyző felvetette már a Rallye2 munkacsoporttal egyetemben…

Pénzes Zsolt: Oké, de mit sűrítsünk bele? Most három napba van belesűrítve a verseny, a pályabejárás, átvételekkel, rajttal, céllal együtt minden. Ennél rövidebb idő alatt hogyan lehetne kivitelezni egy komplett futamot?

Racing.hu: Értem. Ellenpéldaként viszont hoznám azt, hogy Markó Tibiéknek sikerült ez a Baranya Kupával, ami kétszer is az év Rallye2-es versenye lett. Talán pont emiatt is…

Pénzes Zsolt: Mi úgy gondoltuk, hogy egy rajtceremónia ugyanolyan fontos egy Rallye2-es versenyzőnek is, mint egy Rallye1-esnek, de sajnos két napon, két külön rajtceremóniát nem tudunk megrendezni. Óriási élmény lesz bizonyosan mindenkinek átgurulni a rajtdobogón!

Racing.hu: Van esély arra, hogy a Rallye2 két nap alatt lezajló versenyeket fusson?

Pénzes Zsolt: Természetesen. Rögvest itt lesz az Eger után a Miskolc Rallye, ami két nap alatt fog lebonyolódni. Pénteken lesznek az átvételek, a pályabejárás és szombaton éjszaka lesznek a gyorsasági szakaszok.

Racing.hu: Megjelent az Eger Rally első nevezési listája, ami természetesen még nem végleges. De elég kevés indulót látni rajta így elsőre…

Pénzes Zsolt: Ez még tényleg nem a végleges lista. Körülbelül 50 autó várható az ORB mezőnyébe, 30 a Rallye2-be, 17 a Historyc-ba, és valamivel több, mint 20 a szlovák mezőnybe. Plusz a Rali Túra Bajnokság résztvevői. Biztosan nem lesz hiány résztvevőkből.  

Racing.hu: Az előkészületek rendben vannak? Nem lesz az, mint tavaly, hogy egy pár nappal a verseny előtt még mentek a találgatások, hogy lesz e verseny vagy sem?

Pénzes Zsolt: Nem. Minden rendben van, tervszerűen haladnak a dolgok, nem kérdéses, hogy meg lesz tartva az Eger Rallye.  

Salánki Gábor