Nattán György: Elégedett vagyok, hiszen az történt, amiről egy közgyűlésnek szólnia kell!

Fontos döntések, és kinevezések történtek a hétvégi Közgyűlésen, ahol nem találkozhattunk személyesen Nattán Györggyel, vagy ahogy sokan ismerik Gyurmával, pedig jól tudtuk, hogy neki is lennének gondolatai a Közgyűléssel kapcsolatban, ezért megkerestük őt néhány kérdéssel.

Racing.hu: Nem voltál ott a Közgyűlésen. Hogyan informálódtál az eseményekről? Mit lehet tudni az előkészületekről?

Nattán György: Valóban, 13 év óta azt hiszem ez volt az első MNASz közgyűlés, amit kihagytam, de biztosan nem az utolsó :-). Külföldön voltam, de szerencsére mobil kommunikációs eszközözök segítségével sikerült informálódnom.
Sokan talán nem tudják, hogy ezt a közgyűlést megelőzte egy komoly csapatmunka. Nem az MNASZ által végzett munkára gondolok, mert az jól látszik, hogy a sok helyen ártó ellenzéknek titulált kis csapatunk azért komolyabban felkészült az elmúlt két közgyűlésre, mint akinek ez feladata lett volna. A mi munkánk az alapszabály-módosító közgyűlés előtt, szeptember végén, október elején kezdődött. Vagyunk jó páran, akik évek óta harcot folytatunk azért, hogy tisztességes működésre bírjuk ezt a szövetséget. Én magam is komoly szélsőségekbe esek néha, és ez csak részben magyarázható a hirtelen természetemmel, sajnos nálam sokkal megfontoltabb emberek is kifordultak magukból az elmúlt időszakban. Az elmúlt évek néhány barátommal együtt odáig sodortak minket, hogy szeptember végén úgy döntöttünk, teszünk még egy utolsó összeszedett kísérletet, ha sikerül, akkor talán megváltozik valami. Ehhez persze esetleg olyan kompromisszumokat is kell kötni, ami minket magunkat könnyen lehet, hogy véglegesen hiteltelenné tesz, de úgy gondoltuk, hogy ez nem túl nagy ár. Elkezdtünk dolgozni, előkészítettük az alapszabály-módosítást. Annyit elmondhatok, hogy ismertük az „ellenfelet”, nyilvánvalóan úgy küldtük be a javaslatunkat, hogy legyen mit adni „alku” címén, így utólag elmondhatom, hogy szinte 100 százalékban az az alapszabály jött létre, amit szerettünk volna. Erőt tudtunk mutatni már ezen a közgyűlésen is, és ez megteremtette a lehetőséget, hogy komolyan leüljünk tárgyalni Elnök úrral. Ez meg is történt, született egy megállapodás, amit sajnos ahogy már ismert, Szamos Miklós egyszerűen felrúgott. Úgy érezte, hogy megteheti, sok helyen elmondta, hogy nem kell velünk komolyan számolni, nincs támogatottságunk. Ő nem egy buta ember, és akkortájt kezdett foglalkozni ezzel a történettel, amikor én születtem, sokat látott. Az évek során kiismertük egymást, mi pontosan tudtuk, hogy ő nem játszik becsületesen, ő viszont pontosan tudta, hogy mi nem teszünk olyat, ami árt a sportnak. Faluvégi Péter és Szamos Miklós egy olyan várat épített fel mostanra, amiben az MNASz elnöke, elnöksége totálisan nélkülözhetetlennek gondolja őket, és ez részben így is van. A baj az, hogy ezzel ők ketten folyamatosan visszaélnek.
Tehát Miklós tudta, hogy mi nem fogjuk engedni a visszahívást, hiszen az olyan helyzetet teremtene, ami tényleg nem megoldható csak totális újra indulással, ami azt is jelentheti, hogy 1-2-3 évig nincs bajnokság sem, és utána sem garantált semmi…

Racing.hu: Először ha jól tudom nem támogattad Móczár Péter kinevezését, aztán mégis. Mikor és miért változott meg a véleményed?

Nattán György: Így igaz. Mint mondtam, régóta járok közgyűlésre, és élénken él bennem Péter viselkedése ezeken a rendezvényeken, számomra nagyon ellenszenves volt anno. A „kormánypárti” tanácsadók is tudták, hogy mi nem szimpatizálunk vele, így ideális jelölt volt számukra, hiszen arra azért nagyon kellett vigyázni, hogy nehogy olyan ember legyen pozícióban, aki a „mi oldalunkkal” jóban van. Elsőre el is kezdődött minden, ahogy vártuk, volt nyomás-gyakorlás, féligazságok mindenféle megállapodásokról, ez volt azoknak az embereknek a fénykora, akik abból élnek, hogy mindenkinek azt mondják, amit hallani akarnak, és totálisan manipulálni próbálják mindkét oldalt, mindkét oldalon eljátszva, hogy ők nélkülözhetetlenek, és ők intéznek mindent. Mi ezt hamar meguntuk. Utána jártunk, hogy Pétert milyen körök szeretnék pozícióban látni, valóban igaz-e az, hogy ő nem egy egyszerű önjelölt, hanem akár politikai, akár más akarat áll mögötte. Természetesen leültünk vele is, meghallgattuk, és kötöttünk egy megállapodást, ami részünkről a közgyűlés végéig szólt, részéről pedig onnantól. Ez azt tartalmazta, hogy mi támogatjuk ő, és Láng Zsolt megválasztását, nem folytatunk háborút a fórumokon, nem személyeskedünk semmilyen fórumon. Emellett előkészítjük a 2013-as évet rallye szempontból (természetesen ez azt jelenti, hogy segítünk Pénzes Zsoltnak), és informáljuk őt. Ha ez megvalósul, akkor ő beváltja a közzétett programját. Elsőre azt gondolom, hogy nem igazán bízott a szavahihetőségünkben, hiszen egy-két emberről nagyon más véleményünk volt. Aztán teltek a napok, jöttek-mentek az e-mailek, és gyakran kaptuk a visszajelzést, hogy ő is szembesült az általunk előre vázolt félrevezető magatartássokkal.
Nem vagyok büszke erre a pár hónapra, sokszor szembe kellett köpnöm magam, de egy dologra mégis büszkék lehetünk: senkit nem csaptunk be, és mi minden egyes ígéretünket betartottuk. Most Péter jön, hiszen ő azt vállalta, hogy ha pozícióba kerül, akkor ő kézbe veszi a gyeplőt. Megteremti azt az elvárható helyzetet, amiben egy főtitkár végrehajtó csupán, és nem irányító, manipuláló személy. A helyzetet, amiben egy sportszakmai alelnök összefogja a szakbizottságok munkáját, és nem kényszeríti őket olyan irányba, ami neki személyes érdeke.
Ez fenyegetésnek tűnhet, de nem áll szándékunkban lefejezni a szövetséget, egyszerűen elvárható munkát akarunk, ha ez meg tud valósulni a mostani személyekkel, akkor jó, ha nem, akkor váltani kell, ezt kizárólag rajtuk múlik! Egyetlen ember van, aki nem maradhat a mostani pozíciójában, az a jelenlegi ATB vezető, de ez sem személyes ügy, egyszerűen alkalmatlan, és nem találkoztam olyan emberrel, aki ezt cáfolta volna, például Szamos Miklós is ezt állította.

Racing.hu: Ezzel eljutottunk a tegnapi naphoz…

Nattán György: Így van. Tegnap reggel 74 mandátummal rendelkező tag jelent meg a meghirdetett első időpontra, mivel a rendes közgyűléshez 76 kellett volna, ezért megismételt közgyűlés lett. A megismételt közgyűlés időpontjára 80 tag képviselte magát. A tegnapi napra sikerült olyan helyzetet teremteni, hogy az egyesületek is belátták, hogy egy irányba kell mozdulni, hogy valami elindulhasson. Ha azt mondom, hogy a 80 szavazatból 65-öt mi irányítottunk, akkor nem mondok igazat, és nem is szeretnék ilyet tenni sosem. De ha azt mondom, hogy a 80 szavazatból 65 bízott abban, hogy jó amit csinálunk, és a saját meggyőződését megtartva mellénk állt, akkor már közel vagyok ahhoz, ami történt. Tegnap bármit meg lehetett volna tenni, hiszen ha akarjuk, akkor rendes közgyűlés van, ott pedig 2/3-al mindent lehet. Persze ez a bizalom azért is alakult ki felénk, mert mindenki tudta, hogy nem ész nélkül csináljuk.
Minden úgy történt, ahogy kellett. A szakmai és pénzügyi beszámoló nagyon határeset volt, a főtitkár válaszai még inkább, végül is átcsúszott, de nagyon nem volt meggyőző. Nem fogadtuk el a 2013-as szakmai, pénzügyi tervet, mert elfogadhatatlan volt, nem stimmeltek a számok, és néhány helyen komoly ellentmondások voltak benne. (pl: „Szeretnénk, ha továbbra is alapelv maradna az, hogy lehetőség szerint semmilyen új kezdeményezést, új sportág létrehozására való törekvést felkarolnánk.”)
Nem fogadtuk el az ellenőrző bizottság beszámolóját, mert valótlanságokat írt le. Ezt tetézte, hogy amikor a közgyűlésen kérdésként felmerült, hogy vizsgálták-e, és ha igen volt e Alapszabályban előírt számú Intéző Bizottsági és Elnökségi ülés a 2012-es évben, és a válasz megerősítette a kiküldött anyagban található valótlanságot.  Ez egy jelzés, semmilyen következménye nincs, egyszerűen kifejezte a közgyűlés, hogy tisztességes munkát vár, nem hibás meghívót, hibás beszámolókat. Sajnos nehéz helyzetben voltunk, mert ha szóvá tettünk valamit, akkor az volt a baj, ha meg nem szóltunk, mint most, akkor meg az a baj, hogy miért nem mondtuk korábban, hogy hibásak a kiküldött anyagok.. Mi megígértük, hogy nem „szarozunk” a közgyűlésig, ezért is nem hívtuk fel a figyelmet sok mindenre.
Elfogadhatatlan számunkra, hogy a míg a központ működése 2011. november 30-ig 58.4mFt-ba került, addig 2012-ben ugyanezen időszakban 77.7mFt-ba. Míg az elmúlt néhány évben a versenyzők száma drasztikusan csökkent, addig 3 új alkalmazott is megjelent a titkárságon, nem nagyon látjuk a takarékos működést. Ezt erősíti, hogy amikor elfogadtatunk egy költségcsökkentő javaslatot például az elektronikus meghívókkal kapcsolatban, akkor nem az a reakció, hogy de jó, spórolunk közgyűlésenként 100ezret, meg 10óra munkát, kifogás, hogy ezt azért nem lehet, mert…

Racing.hu: Mi a véleményed arról, hogy Botka Endrét nem támogatták, Ördögh Mixi pedig visszalépett a jelöléstől?

Nattán György: Botka Endre jelölése nem volt szerencsés, nem volt egy sikertörténet a szakágvezetése szerintem, és mivel a rallysok többségben vannak a közgyűlésen, ezért várható volt, hogy nem fogadják örömmel ezt az ötletet. Ördögh Mixi a legrégebbi aktív versenyző jelenleg az MNASz versenyrendszerében talán, lehet, hogy nem mérhető össze a befolyása más elnökségi tagokéval, de azt gondolom, hogy átfogó képpel rendelkezik az MANSZ versenyrendszeréről. Az, hogy miért lépett vissza, az egyszerű:  megfélemlítették, mert azt gondolták, hogy ha ő nem vállalja, akkor az általuk javasolt ember kerülhet be. Én jeleztem neki előre, hogy ez fog történni, megkérdeztem, hogy így is vállalja-e, igent mondott. Ezek szerint meggondolta magát.

Racing.hu: Hogyan értékeled Szabó László megválasztását?

Nattán György: Én komoly reményeket fűztem hozzá ősszel, hogy elvállalja, de úgy tűnt, hogy nem sikerül meggyőzni, hiszen ha az embernek amúgy is sok a munkája, elfoglaltsága, akkor igyekszik olyan társadalmi munkát elvállalni csak, ami egyrészt nem jelent kínlódást, másrészt van értelme.
Bízom benne, hogy mostantól tényleg érdemi munka fog kezdődni minden szinten az MNASz-ben, és ebben az esetben ő nagyon sokat fog tudni ehhez hozzátenni, nehéz lett volna jobb jelöltet találni nála.

Racing.hu: Elégedett vagy e a Közgyűlésen történtekkel, és annak eredményével?

Nattán György: Elégedett vagyok, hiszen az történt, amiről egy közgyűlésnek szólnia kell! A tagság kifejezte nemtetszését az előkészítéssel, beszámolókkal, takarékossággal kapcsolatosan, biztosította a pozícióban lévő tagokat támogatásáról, de egyúttal azt is jelezte, hogy elvárja a sport érdekei mentén történő haladást. Elfogadta Gyulay Zsolt erős javaslatát Móczár Péter és Láng Zsolt megválasztásával kapcsolatosan, és megválasztotta Szabó Lászlót is elnökségi tagnak. Nem hívott vissza senkit, nem lehetetlenítette el a munkát, egyszerűen tette, amit a legfelsőbb szervnek kell: jelezte, hogy milyen utat vár el az általa megválasztott vezetéstől. Őszintén azt gondolom, hogy ez az út a legrövidebb a célhoz, ami a sportág újbóli felemelkedését jelenti, de persze még nagyon messze vagyunk attól.  

Racing.hu: Pénzes Zsolttól már hallottuk, hogy lesznek változások az RVSZ-ben, tudhatunk e meg tőled is részleteket?

Nattán György: Nem. :-) Zsolt kinevezése is része volt a programunknak, ez megtörtént. Zsoltnak, és sokaknak megígértük, hogy segítjük a munkáját, én úgy gondolom, hogy ezt tisztességgel megtettük. Kész az RVSz, kész a program, és ha nem is értek egyet minden egyes pontjával, de az biztos, hogy működőképes. Mi megtettük amit vállaltunk, én úgy érzem, hogy most van itt az ideje egy kicsit visszavenni, és megnézni, hogy mire jut egy jó elnökség, egy alkalmas szakágvezetés, és egy kicsit rövidebb pórázra fogott IB vezető és főtitkár. Én ahogy eddig is, segítek, ha megkérnek, de nem véletlenül nem vállaltam el semmilyen tisztséget.

Racing.hu: Korábban része voltál Te is a Technikai Bizottságnak. Várhatunk e Tőled valami hasonló szerepvállalást a jövőben?

Nattán György: Ez egy nehéz kérdés. Mivel autómérnöknek tanultam, ez a része áll legközelebb hozzám az autósportnak, az hamar kiderült, hogy nem vagyok tehetséges vezető, navigátornak egyenesen pocsék vagyok, viszont egész tisztességes versenyautókat sikerült anno építeni.
Szívügyem az ATB, mert része voltam, és tudom, hogy milyen elhivatott emberek dolgoznak benne a mai napig. Sajnos a hatalmi akarat olyan helyzetet teremtett, hogy amikor Feind Gábort kinevezték, akkor azonnal leadtam az igazolványom, tiltakozásul. Sajnos igazam lett, borzasztó sok negatív dolog történt, megpróbálták egymás ellen fordítani az ellenőröket is, ez sajnos részben sikerült is. Azt gondolom, hogy ha ezek az emberek nem érzik úgy, hogy hatalmuk van, és nem élnek vele majd vissza, emellett az új ATB vezetés megkapja a szükséges támogatást a felettes szerveitől (értem ezalatt, hogy ezek is kiállnak az ATB döntések mellett), akkor belátható időn belül helyére kerülhet az ATB megítélése is. Ebben az esetben örömmel dolgoznék ismét velük.
Anno gyakorló felügyelőként is dolgoztam, ez a munka is rejtene számomra kihívásokat, ha eljön az ideje, akkor ezt sem zárom ki, hiszen a felügyelői munka szintén fontos alappillére egy versenynek, és sajnos az elmúlt időszakban ez sem volt kifogástalan.
Szeretnék háttérben maradni, és a családomra, munkáimra, síversenyzésre koncentrálni, dolgozzon most már más a rallyban! :-)
Végezetül annyit szeretnék elmondani, hogy ismét bebizonyosodott, hogy a legrövidebb út az egyenes. Lehet sarat dobálni, lehet az ellenzéket ártó, felelőtlen önös érdekből romboló társaságnak beállítani, de az igazság az, hogy mi senkit nem csaptunk be, senki ellen nem dolgoztunk. Mi meggyőződéssel a rally javát próbáltuk szolgálni, lehet, hogy néha szélsőségesen, még az is lehet, hogy rosszul, de jót akartunk, és meggyőződésem, hogy pozitív a munkánk eredménye. Kiállunk az MNASz elnöke, elnöksége mellett, de ezzel együtt elvárjuk, hogy minden tisztségviselő a sport érdeki mentén, és a szabályokat, etikai normákat betartva dolgozzon!
Köszönöm szépen a megkeresést!

Racing.hu: Mi pedig köszönjük, hogy a rendelkezésünkre álltál!