Büki Ernő nyílt levele

Büki Ernő konszenzusra törekszik...

Tisztelt MNASZ Tagszervezetek! Tisztelt Versenyzők! Kedves Barátaim!

Közeleg a január 20.-ai Közgyűlés, ezért gondoltam megosztok Veletek pár gondolatot. Az elmúlt napokban megjelent, megismert kommunikációk kapcsán sokan kerestek, hogy most mi van, nem értik a történteket. Hogy lehet, hogy egy-két hét alatt hirtelen megváltozott a véleményem/véleményünk. Magyarázkodni nem akarok, nem fogok, néhány dolgot leírok, ami talán segít abban, hogy eldöntsétek/eldöntsük, hogy az irányvonal jó vagy nem.

Már több mint hat éve, 2006 óta folyamatos küzdelem, jellemzi a Szövetség életét. Kétfelé szakadva, majd még többfelé, szanaszét szervezkedés, egymás lejáratása, hol jogos, hol vélt sérelmek alapján, ilyen-olyan megtorlás jellemzi/jellemezte ezt az időszakot. Mindenki beszél mindenkivel, mindenkinek igaza van (gondolja), hol simulnak az ellentétek, azt hopp egy szikra és újra gyúlnak a tüzek. Ki-kivel van? Mi lesz? Mi van! A fekália egyre nagyobb.

Közgyűlések voltak, vannak, lesznek! Hol ez az oldal, hol a másik oldal nyert, vagy azt hiszi, hogy nyert. Sokszor a hatalom birtoklása nem elég, azzal élni kell! (nem visszaélni) Mindenkire vonatkozóan, rengeteg kompromisszumra lenne szükség, a sok piti személyes sértettség szajkózása helyett.

Frank Tamás tavaly nyáron történt sajnálatos elhalálozása miatt, a megüresedett Általános Alelnöki tisztséget a Közgyűlésnek be kell töltenie a működőképesség érdekében. Az év vége felé felmerült Móczár Péter neve, mint lehetséges/leendő Általános Alelnök. Sokunkban felmerült: egy újabb önjelölt. November, december hónapokban tartották a Szakágak az évi szakági értekezleteiket. Ezeken a rendezvényeken Szamos Miklós és Móczár Péter elmondta a résztvevőknek, hogy csak együtt, Gyulay Zsolt elnök úrral kívánnak az autósport élén dolgozni. Ez a megnyilvánulás sokakban, így bennem is igen erős ellenszenvet váltott ki. Ezt már eljátszották velünk, 2010-ben, akkor a Gyulay, Frank, Szamos csak hárman, csak most, csak együtt hangzott. (TV Shopból eredő: csak most, csak Önnek, 14.999,- helyett, most 4.999,- Ft-ért, csak a készlet erejéig :), ne hagyja ki!)
Több fórumon vettem részt. Az ott feltett kérdésekre azt válaszoltam, a mi egységünk (évek óta ellenzéknek, majd ellenségnek nevezettek) nem támogatja ezt az akaratot.
Számon kértem Móczár Péteren az önjelölt titulust, tájékoztatott, hogy Őt felkérték, nem önjelölt.

Nem sokkal később, 2012. december 06.-án megjelent az Elnök úr állásfoglaló nyilatkozata.
Néhány mondatot idéznék belőle:

Gyulay Zsolt, az MNASZ elnökének nyilatkozata
„……..Megállapodtam Móczár Péterrel, hogy vállalja el mellettem a júniusban tragikus hirtelenséggel elhunyt Frank Tamás helyén az általános alelnöki posztot, valamint Szamos Miklóssal, az MNASZ sportszakmai alelnökével, hogy folytassa eddigi munkáját. Szeretném megnyerni az elnökség tagjai közé Láng Zsolt országgyűlési képviselőt, a Parlament Sport‐ és Turisztikai Bizottság tagját is, hogy vele tovább erősíthessük sportágunk hátországát.
Úgy érzem, velük együtt, és hangsúlyozni szeretném, hogy csak velük együtt vagyok képes betölteni a jövőben az elnöki tisztséget. …….”

Az év vissza lévő napjaiban jöttünk, mentünk tájékozódtunk, szerettük volna feltérképezni a Tagság akaratát, jövőképét. Sokat gondolkodtunk, egyeztettünk a lehetőségekről.
Január első napjaiban Móczár Péter megkeresett bennünket, üljünk le, beszéljünk. A hosszura nyúlt tárgyaláson - amely, nem egymás győzködéséről szólt, hanem arról, hogy lezárva a múltat a gyűlölködést, egy építő jellegű jövő előkészítése érdekében legyünk egymás partnerei - felvázolta a programját (azóta olvashattuk is) amit a múltban tapasztaltak alapján támogatni tudunk. Móczár Péter volt az elmúlt évek alatt az un. „másik oldalról” egyedül az, aki felvette velünk a kapcsolatot egy konszenzus érdekében, ez azért sokat elmond. Mi többször felvetettük ennek szükségességét, de
eddig ez nem volt fontos. (innen kezdve valószínűleg, őt sem kedvelik :), hogy velünk tárgyalt/tárgyal)

Az elmúlt hetek sorozatos egyeztetésekkel teltek, rengeteg információ, megállapodás, ellenőrzése és korrigálása eredményeképpen arra az elhatározásra jutottam (jutottunk), hogy a végső széthullás megelőzése érdekében, konszenzusra van szükség.
Szükséges azért, mert nincs vesztenivalónk, mert talán eltűnnek az oldalak, mert hisszük, hogy lehet együtt (is), mert még vannak, akik tudnak, és szeretnének dolgozni, építeni.

Megtisztelő számomra, hogy sokan vannak (még) olyan versenyzők, csapatvezetők, sportvezetők, régi versenyzőtársak, ismerősök, autósportot szeretők, akiket érdekel a véleményem. Az elmúlt napokban sokan felhívtak, kérdezgettek, beszélgettünk. (köszönöm) Nem győzködtem senkit és nem is fogok. Utolsó kérdésként szinte mindenki azt kérdezte: Ernő, mi lesz, ha nem változik semmi? Megpróbáltam/megpróbáltuk. Felelősségteljesen nem tehettem/tehettünk mást. Ennyi.

Mivel a Tagság bizalma töretlen Gyulay Zsolt Elnök urat illetően, így támogatom Elnök úr iránymutatását. Javaslom a január 20.-ai Közgyűlésen Móczár Pétert Általános Alelnöknek, Láng Zsolt országgyűlési képviselőt elnökségi tagnak, egységesen válassza meg a Tagság!


Szebb jövőt!


Büki Ernő