Rövid menet Mauritániában

Miután csütörtökön, a nyugat-szaharai Dakhlában pihenőnapot kapott a 2013-as Africa Eco Race mezőnye, a fekete kontinens legnagyobb versenye pénteken a marokkói-mauritániai határ átlépésévelés egy viszonylag rövid, 161 kilométeres szelektív szakasszal folytatódott. A Qualisport kamionos egysége teljesítette a távot és őrzi 4. helyét a kategóriában.

Marokkóban az afrikai terepen első ízben bevetett Scania versenykamion alapos próbára tette a verseny egyetlen magyar résztvevőjét, a kalocsai különítményt váratlanul nehéz feladat elé állította az 1100 lóerős monstrum megfelelő beállításainak feltérképezése. A dakhlai pihenőnapon a legénységnek alkalma nyílt alaposabban tanulmányozni a helyzetet, különösen a leginkább problémás területet, a futómű beállításait.

Mivel a mauritániai első, Chamiban záruló szelektív rövid volt, ráadásul még nem is az itt megszokott dűnés terepen kanyargott, a szünnapi munka eredményét csak részben tapasztalhatta meg a versenytrió. Kovács Miklós pilóta, Czeglédi Péter navigátor és Tóth Tamás vezető szerelő 2 óra és 25 másodperc alatt teljesítette a napi szakaszt, ami a kamionosok között az 5., az autós-kamionos értékelésben pedig a 29. időnek bizonyult.

Pénteki produkciója után a magyar egység őrzi a kamionos kategória 4. helyét a Kamaz gyári csapatának fiatal sztárja, Anton Shibalov, valamint az MAN-es portugál Elisabete Jacinto és a Tatrával versenyző cseh, az utóbbi két évben a kamionos kategória legjobbjának bizonyuló Tomas Tomecek mögött. Ugyan a közvetlen riválisnak számító Tatrához képest a Scania hátránya 1 óra 14 percről 1 óra 22 percre nőtt, az autós-kamionos értékelésben továbbra is őrzik a 14. pozíciót és a mezőnyben mindenki tudja: Mauritánia mindenki számára komoly meglepetéseket tartogathat…

„Tegnap végre valahára lehetőségünk kínálkozott az eddigi tapasztalatokat kiértékelésére, ami különösen fontos volt, mert ezzel a kamionnal még soha nem versenyeztünk errefelé. Tudtuk, hogy az elvégzett módosítások hatásai a mai első, rövid mauritániai szakaszon még csak részben lesznek érezhetőek, de legalább tapasztaltunk némi javulást, egy fokkal jobb lett Scania kezelhetősége. Az igazi nagy feladat, a verseny meghatározó szakasza, a kegyetlen dűnék ezután következnek, így kulcsfontosságú napok várnak ránk. Ahogyan eddig is, mindent megteszünk a jó szereplés érdekében. Egyúttal megragadom a lehetőséget és csapatom minden tagja nevében sikeres versenyt kívánok honfitársainknak, akik Dél-Amerikában küzdenek majd a magyarok hírnevének öregbítéséért” – nyilatkozta Kovács Miklós, aki 2010-ben már nyert az Africa Eco Race kamionos kategóriájában.

Az autós kategóriában a zsinórban ötödik Africa Eco Race-győzelme felé döngető francia legenda, Jean-Louis Schlesser bizonyult a napi szakasz legjobbjának: a mitikus kék buggy-t terelgető versenyzőt az Overdrive-Toyotával versenyző Joost van Cauwenberge, valamint a nissanos Paulo Ferreira követte. Mivel a másik Overdrive-Toyotával Jerome Pelichet, az autós kamionos összesítés 2. helyén álló francia ezúttal csak a 6. időt autózta, hátránya 10-ről 15,4 másodpercnyire nőtt Schlesserhez képest, míg a 3. pozíciót továbbra is a korábbi magyar bajnok cseh ász, a Hummerral versenyző Miroslav Zapletal birtokolja, aki az élen állótól 1 óra 44 perccel van lemaradva.

A hatodik szelektívet futó motorosoknál a holland KTM-versenyző, Guillaume Martens bizonyult a legjobbnak, két másik KTM-es, Norbert Dubois és Martin Fontyn előtt. A németalföldi ezzel átvette a vezetést a kategóriában: Fontynt 4 perc 48 másodperccel, Dubois-t – akinek van 9 percnyi időbüntetése is – 5 perc 20 másodperccel előzi meg.

Szombaton a január 9-én, Dakarban záruló tereprali-maraton eddigi legnehezebb szakasza következik: a versenyzőkre Chami és Akjout között 436 kilométernyi szelektív vár, amelynek zömét dűnéken kell teljesíteniük. René Metge, a verseny sportszakmai igazgatója az esti eligazításon jóelőre jelezte: érdemes minél több vizet és homokvasat bekészíteni a versenygépekbe…

Forrás: qualisport.hu