Boldog születésnapot!

Kettős születésnapot ünnepelhetett az Eurosol – Honda Civic Type-R csapat a 2013-as Rally Európa Bajnokság nyitófutamának végén.

A Jänner Ralin a Honda Civic modellje 40, míg Bessenyey Zoltán pilóta 35 éves lett. Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy a csapat élete első ERC futamán a 2WD bajnokság harmadik és a 2WD Team bajnokság első helyét szerezte meg.


Bessenyey Zoltán: Azt hiszem életünk egyik legnehezebb versenyén vagyunk túl, de minden méter megérte. Nagyon boldog vagyok, hiszen életünk első ERC futamán sikerült harmadik helyen végeznünk a 2WD bajnokságban és megnyertük a 2WD csapat értékelést. Ez így kimondva is szép, de elérni ezt az eredményt nem volt könnyű feladat. Szinte minden szakaszon volt valami gondunk az első napon, és ezek csak az alapvető gond fölött jelentkeztek, ami a gumiválasztás és az elképesztő környülmények voltak. Az első szakaszon sajnos defektet kaptunk, hiszen annyira tövön kellett menni, hogy nem láttam mik vannak az árokban és nekimentem egy kőnek.

Az így összeszedett hátrány nem volt kevés (50 másodperc) de annyira a verseny elején voltunk, hogy szinte nem is zavart. A második szakaszon a kettővel előttünk rajtoló bolgár páros egy szűk részen keresztben állt, és meg kellett várnunk amíg a nézők félreteszik az autójukat. A harmadik gyorson megint én hibáztam és egy ízben leestünk az útról, de sikerült visszatérni. A második körben már könnyebb volt a helyzet, és kicsit a jeges felület is olvadni kezdett. Szinte mindenki hibázott a körben, mi pedig próbáltunk konstansan menni, de sajnos a negyedik szakaszon a korábban már említett bolgár kettőst utólértük és nem engedett el 5 kilométeren keresztül. Végül egy visszafordítóban sikerült mellémennünk és akkor tudtuk megelőzni. A nap esti utolsó 4 sötét szakaszán elkezdtük a felzárkózást, és napot a remek negyedik helyen zártuk 2WD-ben. Már ezzel az eredménnyel is elégedett lettem volna, de másnap a többiek hibáinak köszönhetően még egy helyet sikerült feljönnünk.

Nem szerettünk volna kockáztatni, így nem harcoltunk igazán keményen a második helyért, ami 2 szakasz erejéig megvolt, hiszen mi nem egy versenyt nézünk, hanem egy bajnokságot, míg a Skodás ellenfelünk (aki elképesztően gyors volt) csak ezt az egy futamot. Azt hiszem egy ilyen jellegű futamon nem elég gyorsan és az úton menni, hanem nagyon okosnak is kell lenni, hiszen szinte minden pillanatban lehet bármilyen esemény. Még az osztrák versenyzők, akik már többször indultak ezen a versenyen is azt mondták, hogy ennyire nehéz még sosem volt. Ezzel az eredménnyel természetesen pillanatnyilag harmadik helyen állunk a 2WD értékelésben az ERC-ben, aminek nagyon örülünk, de tudni kell, hogy a 11 hónapig tartó bajnokság borzalmasan hosszú.

Most pár napig még örülünk, de utána megkezdjük a felkészülést a következő versenyre a sorozatban, amely számunkra a Kanári-szigeteki aszfaltos futam lesz. Nagyon szeretném megköszönni a segítséget és a munkát az egész Eurosol Racing csapatnak és a J.A.S. Motorsportnak is, valamint a támogatóinknak és a kis családomnak. Szokás szerint talán a legnagyobb köszönet Julit illeti, aki most nemcsak navigátorként, de a felmerült problémák alatt pszichológusként is jelen volt a kocsiban. Azt hiszem, hogy végig tudtuk csinálni ezt a futamot, nagyobb részben az Ő sikere.  


Köszönet a támogatóknak: Honda Hungary, Honda Racing, J.A.S. Motorsport, Service4you Hévíz Kft., Service4you Operations Kft., StreamNet Kft., ICT Europa Tenderház Kft., ICT Europa Network Kft., City Inn Hotel, Budapest, Szinergia, ams magazin, www.garazs.tv,