Ifj. Tóth János: Még egy vagy esetleg két szezont szívesen végig csinálnék…

A versenyzés iránti vágy megvan, a csapat is hamar meglenne, ha szükség lenne rá. De jelen állás szerint Ifj. Tóth János 2013-ban sem száguld a versenypályákon sem itthon, sem pedig külföldön. A visszatérésről, a tervekről és a WRC-k esetleges hazai feltámadásáról beszélgettünk a hétszeres abszolút bajnokkal.

Racing.hu: Nem oly régen két mondhatni lassan tradicionális rallye-t is rendeztek, mégpedig a Mikulás és a Szilveszter Rallye-t. Az indulók közt egyik futamon sem szerepelt a neved, de a pálya mellett ott voltál e valamelyik versenyen?

Ifj. Tóth János: Egyiken sem voltam ott. Más jellegű elfoglaltságaim miatt nem értem rá, így mindkét verseny kimaradt nekem. Ettől függetlenül jónak tartom ezeket a futamokat, a Mikulás Rallye igazi happy end-je az évnek, ahol jót bulizhatnak mind a versenyzők, mind a nézők, de idén ezt sajnos nem tudtam a helyszínen követni.

Racing.hu: Az évzáró futamok tetszenek neked, de mondjuk, ha az időd engedné, akkor akár egy kisebb kategóriás versenyautóval lenne e kedved nekivágni valamelyiknek?

Ifj. Tóth János: Persze. Én indultam is kétszer a Mikulás Rallye-n és nagyon jól éreztük magunkat a versenyen. A válaszom igen, szívesen indulnék. Ezen kívül mindenkinek csak javasolni tudom ezeket a megmérettetéseket, hiszen ilyenkor holtszezon van, kevés a verseny, és tapasztalatszerzésnek valamint évzárónak ez egy tök jó dolog.

Racing.hu: Tényleg elég régen láthattuk már a pályán és a szurkolók örömmel fogadnának Téged bárhol, bármikor, ezért született meg ez a kérdés. Ha nem az ORB mezőnyében, más kisebb versenyeken itthon tervezel e rajthoz állni?

Ifj. Tóth János: :-) Nem, nem tervezek ilyesmit. Tavaly voltam egy RTE futamon, Miskolcon, aztán majdnem elmentem Vácra is, de az végül kimaradt, és még egyszer Tatabányára is ellátogattam, és tetszett, amit ott láttam. Elég sok induló volt és régi legendás pályákon lehetett autózni, nagyon jó verseny volt az is szerintem, és ami nagyon érdekes volt számomra, hogy nagyon sok néző volt, ami érthető is ilyen tradicionális pályákon. Ezeken a pályákon talán nyolc vagy kilenc éve mentünk utoljára első osztályú mezőnyként szerintem ez is segített abban, hogy ilyen szép számmal összegyűltek a szurkolók.

Racing.hu: Az rendben van, hogy legendás és tradicionális szakaszok ezek. De te kedveled egyébként ezeket a gyorsaságikat?

Ifj. Tóth János: Természetesen. Nagyon jó Budapest és Esztergom Rallye-k voltak errefelé. Ezek a szakaszok nagyon jó rallye pályák: egyrészt nagyon technikásak, másrészt pedig a nézőket érdeklik és ezekért a gyorsokért kijönnek és azt nem szabad elfeledni, hogy ennek a sportnak az adja meg a savát-borsát, ha sok néző, szurkoló van a pályák mellett.

Racing.hu: Lassan a versenysorozatok 2013-as naptárjai is körvonalazódnak, de hogy néz ki jelenleg Ifj. Tóth János 2013-as versenynaptárja? Már ha van ilyen…

Ifj. Tóth János: Hát, egyelőre nagyon üres. :-) Mert nincs is ilyenem. Vagyis ha van is, akkor sincs benne semmi sajnos.

Racing.hu: És ha arról lenne szó, hogy egy ORB versenyre vagy netán évadra van esélyed? Optimális esetben össze tudnának e ehhez állni a dolgok, vagy egyáltalán az akarat, a szándék megvan hozzá benned?

Ifj. Tóth János: Az akarat az persze, bennem van. Még egy vagy esetleg két szezont szívesen végig csinálnék egy turbós, összkerekes autóval, de az már biztos, hogy ez nem a 2013-as év lesz. Lehet majd később, ezt még meglátjuk. Azért túl sokáig nem akarom húzni ezt a kérdést. Ha 2014-ben sem tudok rajthoz állni, utána már nem hiszem, hogy nagyon érdekes lesz számomra.


Racing.hu: És külföldön? Ha itthon netán nem jön össze…

Ifj. Tóth János: Minden csak pénz a függvénye. De ha van pénzem, akkor megyek inkább Magyarországon valószínűleg, mert a támogatóim ezt akarják. Ha megkérdeznék, hogy hol akarok menni, akkor jó eséllyel azt felelném, hogy az Európa Bajnokságon, mert ott tényleg jó futamok vannak, remek a légkör, a hangulat korrektek a versenyek és a versenyzők is, de ezt nem kérdezik meg. Ha van pénz, akkor, aki adja, az megmondja, hogy hol kell indulni, az pedig jó eséllyel Magyarország.

Racing.hu: Csapat van e mögötted most? Ha most azt mondanák, hogy itt a kulcs, ülj be az autóba, össze tudnád trombitálni a csapatodat?

Ifj. Tóth János: Persze. Mindenki várja már és a csapat minden tagja nagyon szeretné, hogy versenyezzek, de mint mondtam 2013 nem erről fog szólni.

Racing.hu: Navigátor poszton sincsen kérdés ezek szerint…

Ifj. Tóth János: Nem tudom, hogy Tagai Robi akar e még Magyarországon bármilyen sportkarriert folytatni, beszéltem vele nem túl régen, mert volt egy felkérése az RSB-től, de erre is azt mondta, hogy nem akarja elvállalni, mert az itthoni helyzettel igazából nincs kibékülve. Úgyhogy nem tudom, nem beszéltem vele erről. Más témában szoktunk beszélgetni, de erről még nem esett szó.


Racing.hu: Ha már az RSB-t szóba hoztad: november 30-án volt egy szakági nyílt nap, ahol te is ott voltál. Ott szóba került az is, hogy esetlegesen visszatérhetnének a hazai pályákra a WRC-k. Neked, mint elég sok WRC-s tapasztalattal rendelkező pilótának mi erről a véleményed?

Ifj. Tóth János: Nézd, ez egy nagy dilemma mindenki számára, hogy ez jó vagy rossz!? Az biztos, hogy nem ez a jövő, mert a jövő nem arrafelé tendálódik, hogy ide WRC-ket kell hozni, a Nemzeti Bajnokságba. A másik kérdés az az, hogy kik azok és, hogy hányan vannak, akik csatasorba tudnak állítani WRC-ket, és hogy azok milyen szintű autók. Tehát, most csak egy példát fogok mondani, anélkül, hogy bárkit is meg akarnék bántani: ha Ördögh Mixi beleül egy WRC-be, ettől valószínűleg nem lesz több néző a pályák mellett. Kihangsúlyozom, hogy én nagyon szeretem Mixit is, egy jó fej, egy jó srác, kell a magyar rallye-ba. De igazából a WRC-knek akkor lenne értelme, ha mondjuk Turi Tamás szintű versenyzőből van 3, 4, vagy akár 5 is és ők beülnek egy kb. 2004-2005-ös WRC-be és versenyeznek. Csak attól tartok, hogy ez hiú ábránd. Nem fog 4-5 Turi szintű pilóta WRC-t vezetni itthon, mert nem olyan a gazdasági helyzet Magyarországon. Tehát én azt mondom, hogy a Szakágvezetőnek kell hoznia egy döntést, hogy ez kell nekünk, vagy nem kell nekünk. Én nem biztos, hogy a WRC-k irányába mennék el, de ez az én magánvéleményem.

Racing.hu: ORB és külföld tehát kilőve, de ha mégis élőben szeretnének veled találkozni idén a rajongók, hol számíthatnak a megjelenésedre?

Ifj. Tóth János: Van egy barátom, akinek van egy nagyon tehetséges fia, ha ő fog indulni az RTE futamokon, akkor lehetséges, ha tudok, akkor segítek neki. Bár elég önálló elképzelése van már erről az egészről. De nyilván ha kell, akkor segítek, tehát RTE rendezvényeken lehet számítani a megjelenésemre.

Racing.hu: Köszönöm a beszélgetést, és hogy a Racing.hu rendelkezésére álltál, és bízok benne, hogy hamarosan a pályákon is viszont láthatunk téged.

Salánki Gábor