Tovább küzd a beállításokkal a Qualisport

Az eddigi legküzdelmesebb napon van túl a Qualisport kamionos csapata a 2013-as Africa Eco Race-en. Az Újév első napján 343 kilométernyi szelektív szakaszt kellett teljesítenie a versenyzőknek, ami a magyarok számára különösen megterhelőnek bizonyult.

Kovács Miklós pilótát, Czeglédi Péter navigátort és Tóth Tamás vezető szerelőt már az előző két szakaszon is alaposan megdolgoztatta az afrikai terepen első ízben szereplő új Scania versenykamion, s ez maradt a trend Oued Draa és nyugat-szaharai Gwirat Larjam között is. A trió továbbra is keresi a sárga monstrum ideális versenybeállításait: a sziklás szakaszokat is magában foglaló, de zömmel tempós szakaszon új futómű-beállításokat próbáltak ki, amelyek nem váltak be, így az eredmény sem olyan lett, mint amilyenre számítottak.

A kalocsai trió 5 óra 20 perc 23 másodperc alatt teljesítette a távot, amivel a kamionos kategória 5. helyén végeztek. A nap legjobb kamionos idejét az MAN-nel versenyző portugál pilótanő, Elisabete Jacinto érte el, aki meglepetésre maga mögé utasította a Kamaz gyári csapatának fiatal tehetségét, Anton Shibalovot, míg őket a tatrás cseh nagyágyú, Tomas Tomecek, valamint az MAN-es belga veterán, Noel Essers követte.

Kovácsék három szelektív után 17 óra 19 perc 32 másodperces idővel továbbra is a 15. helyet birtokolják az autós-kamionos összesítésben, míg a kamionos kategóriában Shibalov, Jacinto és Tomecek előzi meg őket. Az előttük álló cseh menőtől 52 perccel vannak lemaradva, így – mivel a verseny legnehezebb szakaszának számító mauritániai dűnék még hátravannak – a folytatásban bármi megtörténhet.

„Egyszer már végigcsináltuk egy versenykamion idomítását, most ugyanezt tesszük az új Scaniával, de a meglévő tapasztalatok ellenére sincs könnyű dolgunk. A mai szakasz nagyon jól indult, élveztük, de 100-150 kilométer után már úgy éreztük, hogy a futómű-beállításaink nem elég jók. Ráadásul még egy defekt is keserítette az életünket. A hátralevő részt már óvatosan csináltuk végig, ami meg is látszott az eredményen, de inkább ez, mint egy hiba és a kiesés... A verseny nagyon hosszú és kemény, sok versenyzőtársunkat érte már kellemetlen meglepetés a szakaszokon, ezért úgy érezzük, hogy bőven van még időnk a javításra” – értékelt Kovács Miklós.

A motoros kategóriában a KTM-mel versenyző francia kiválóság, Norbert Dubois bizonyult a leggyorsabbnak, viszont így is csak 3. az összetettben két másik KTM-es, a belga Martin Fontyn és a holland éllovas Guillaume Martens mögött. Az autósoknál az ötödik Africa Eco Race-győzelmére pályázó Jean-Louis Schlesser újabb szakaszgyőzelmet húzott be az Overdrive-Toyotával versenyző Jerome Pelichet és a Hummer-ász Miroslav Zapletal előtt, így megerősítette vezető pozícióját az összetettben. A gall extraklasszis előnye Pelichet-vel szemben 11 perc 14 másodperc, míg a szintén Overdrive-Toyotával támadó Jacky Loomans hátránya már 1 óra 12 perc 58 másodperc.

Szerdán 331 kilométernyi szelektív szakasz vár a mezőnyre, amely a szervezők előzetes tájékoztatása szerint bőségesen tartalmaz majd homokos részeket is. A vezetők és a navigátorok számára is komoly kihívásnak ígérkező, Dakhlában záruló menet jutalma a pihenőnap lesz: a karaván január 3-án, a nyugat-szaharai szörfparadicsomban fújhatja ki magát, felkészülve a folytatásra.

Forrás: qualisport.hu