Ausztriában kezdi az új évet a Turán Motorsport


Ausztriában, az Európai Rally Bajnokság (ERC) ausztriai futamán kezdi az új évet a Turán Motorsport legénysége, Turán Frici és Zsiros Gabi. A január 3-5. között megrendezésre kerülő verseny csatáit a EuroSport is közvetíti majd. Izgalomban pedig biztosan nem lesz hiány: a versenyzők már szorgalmasan edzenek a havas, csúszós pályákra.


A Turán Motorsport a tervek szerint 2013-ban újra nemzetközi porondon méretteti meg magát. Ugyan a teljes szezon programja még csak a „tervező asztalon“, ami biztos, hogy az új évet az ERC első állomásán, az ausztriai Jänner Rallye-n köszönti majd a magyar versenyző páros.

A Jännerrallye-t először 1969-ben rendezték meg, és minden alkalommal nagy népszerűségnek örvendett, százezres nagyságú nézőközönséget vonzott a pályák köré. Anyagi okokból 15 éven keresztül szünetelt a verseny, de 2002-ben a nagy visszatérés alkalmával azonnal 60 ezres tömeg volt kíváncsi a futamokra. A Jännerrallye újra sikeres lett, és átlagosan 10 nemzet több mint 100 versenyzője vett részt a megmérettetéseken. 2009-ben a Jännerrallye az ERC állomásává vált, 2012-ben pedig nézőszám rekordot döntött 140 ezer érdeklődővel.

2013-ban a 30. alkalommal megrendezésre kerülő Jännerrallye nem csak ERC állomás, hanem a Nemzetközi Osztrák Rally Bajnokság és a Nemzetközi Cseh Médiasport Rally Bajnokság helyszínéül is szolgál.

Az adminisztráció és a pályabejárás már 2013. január elsején, kedden kezdetét veszi. Január 3-án, csütörtökön, pedig a Shakedown, majd aznap este az ünnepélyes rajtceremónia következik. Pénteken 10 gyorsasági szakasz várja a versenyzőket, szombaton a fennmaradó 8 szakasz és az esti díjátadó teszi felejthetetlenné a napot.

„Azzal a Subaru Impreza R4-essel indulunk, amit alaposan kipróbáltunk a Mikulás Rallye-n. Igyekszünk, hogy az osztrák pályákra is megtaláljuk a megfelelő beállításokat, és gumit is jól válasszunk. Izgalmas lesz újra nemzetközi mezőnyben autózni, és remélem, hogy jó eredménnyel nyitjuk az új évet!“ – mondta Turán Frici.

A pályák részben kavicsosak, részben murvásak, de az időjárás valószínűleg hóval örvendezteti meg a csapatokat. A teljes versenytáv 825 kilométer, ebből a gyorsasági szakaszok hossza 248 kilométer.

Forrás: Just Creative