Nehéz nappal indult az Africa Eco Race

A váratlanul mozgalmas, de versenyzés nélküli nyitónap után vasárnap már az autós-kamionos mezőny is akcióba lendült a 2013-as Africa Eco Race-en. A viadalon egyedüli magyar egységként startoló kamionos csapat, a Qualisport visszafogottan, problémamentes nappal indította a legnagyobb afrikai futamot.

Miután szombaton az autós és kamionos mezőny a kikötői mizéria miatt csak összekötő szakaszt teljesített, elmaradt a bemelegítés, így vasárnap egy 409 kilométer hosszú, klasszikus dakaros menettel vette kezdetét a maratoni összecsapás érdemi része. A mezőny Boudnibból Tagounite-ig száguldott, a változatos szelektíven gyors és lassú, sziklás és dűnés részek váltották egymást.

Kovács Miklós pilóta, Czeglédi Péter navigátor és Tóth Tamás vezető szerelő az 1100 lóerős Scaniával a terveknek megfelelően visszafogottan kezdett, tekintettel arra, hogy az új kamion először szerepel Afrikában, ráadásul hosszú még az út a január 9-én, Dakarban tartandó befutóig. A kategóriában a 3. helyet érték el 5 óra 46 perc 1 másodperces idővel, ami az autós-kamionos összesítésben a 13. pozícióra volt elegendő. A legjobb kamionos egyébként a Kamaz gyári csapatának üdvöskéje, Anton Shibalov volt, míg a kategória 2. idejét az MAN-nel versenyző portugál pilótanő, Elisabete Jacinto repesztette.

„Bár mindhárman nagyon lelkesek vagyunk, kissé vissza kell fognunk magunkat, mert ilyen hosszú versenyen még nem szerepeltünk a májusban elkészült új Scaniával. Az első 100-150 kilométeren picit bekezdtünk, de nem akartunk rögtön az elején komoly hajszába bonyolódni. Ez a stratégia korábban is kifizetődött, remélhetőleg most sem lesz másként. Egyébként nagyon jó érzés volt hosszú idő után újra Afrikában hajtani, imádjuk ezt a terepet. A hangulatunk jó, készülünk a folytatásra” – nyilatkozta a Qualisport pilótája, Kovács Miklós.

Czeglédi Péter hozzátette: „Vérbeli Dakar-szakasz volt a mai, minden megvolt a 409 kilométerben, ami ehhez kellett. Mentünk sziklás részeken, tempós szakaszokon, de megjártuk Merzouga legendás dűnesorát is. Első nekifutásra kemény volt a hosszú szakasz, de túl vagyunk rajta. Jöhet a folytatás!”

Az autósoknál az első négy Africa Eco Race győztese, Jean-Louis Schlesser kezdett a legjobban: a legendás kék buggy-val 4 óra 26 perc 47 másodperces időt produkáló francia klasszist két Overdrive-Toyota, Jerome Pelichet és Joost van Cauwenberge követte, míg a 4. helyre a korábbi magyar bajnok cseh, a Hummerral versenyző Miroslav Zapletal iratkozott fel. A motorosoknál a nyitónapi rövidített szakaszt is megnyerő KTM-es olasz, Stefano Turchi volt a leggyorsabb, aki őrzi a vezető pozícióját a szintén KTM-es belga Martin Fontyn előtt.

Hétfőn, az év utolsó napján még hosszabb menet vár a versenyzőkre, a táborból rajtolva Oued Draa felé veszik az irányt. A szelektív szakasz hossza 433 kilométer és - a szervezői előrejelzések szerint – jellegét tekintve a szombati menethez hasonlónak ígérkezik.

Forrás: qualisport.hu