Pár szóban a Szilveszter rallye-ról

Füredi András a megszokott jó hangulatban mesélt az előkészületekről, amiből megtudhatjuk, hogy csütörtökön egy teszt várja a versenyzőket, nézőket. Péntektől pedig megkezdődik az év utolsó versenye, rekord számú nevezővel, WRC-autókkal.

- Nem szoktuk számolni, hogy hányadik szilveszteri versenynél járunk, de valamikor a 2000-es évek elején teljesen véletlenül alakult, hogy felhívott Kardos Pista bácsi a Kardos tanya akkori tulajdonosa, hogy kellene egy szilveszteri versenyt csinálni. Az ötlet tetszett, így az első két évben ott kezdtük el tartani a futamokat. Elég messzire jutottunk azóta, de nézzük szépen sorjában. A Kardos tanya után két évig Budatétényben rendeztük meg az év végi kikapcsolódó versenyt. Az ötödik évben már a Hungaroring külsővel kezdtük a mai formát alakítani. Két – három évig csak a kinti rész volt a programban, majd évről évre egyre beljebb kerültünk. Először csak a szervizparkkal, aztán már a gyorsasági szakasszal is, így érte el a verseny a mai formáját.

- Nagy változtatásokat most nem terveztünk. Két éve csináljuk az első napi sötét gyorsaságit, illetve a rajtceremóniát. Tavaly rendeztünk először körgyorsaságit, amely a Ring belsőt duplázza. Ezek beváltak, úgyhogy megtartottuk a programban. Talán annyi újdonság van az elmúlt éveket és a mai viszonyokat tekintve, hogy rekord közeli nevezői létszámnál tartunk, és úgy gondolom, hogy a mennyiség nem ment a minőség rovására, mert a mezőny színvonala is páratlan. Itt lesz két WRC, amikben igencsak neves pilóták ülnek Turi Tomi és Ifj. Érdi Tibor személyében. Illetve nem kell megfeledkezni arról sem, hogy ötven Mitsubishi áll rajthoz, valamint kisebb kategóriákban is remek pilóták harca várható. Hat nemzet versenyzői képviseltetik magukat nálunk, Magyarország talán legnagyobb és legszebb versenypályáján. Ilyen versenyekre van szükség, amelynek kevés az össztávja, jó minőségű úton zajlik, nem szedi szét az autót, illetve nézőcentrikus.

- Az előző években igényt tartottak tesztre a versenyzők a futam előtt. Az idei évben annyi újdonsággal készülünk, hogy biztosítsunk erre lehetőséget, úgyhogy 27.-én reggel nyolc és délután négy között a ring külső egy szakasza lesz lezárva ellenkező irányban, teljes gyorsasági személyzettel, lassítókkal, előjelző táblákkal stb.

- Pénteken, azaz 28.-án megkezdődik a verseny. Itiner felvétel, átvételek, pályabejárás és délután a rajtceremóniával veszi kezdetét a futam, amelyet rögtön az éjszakai gyorsasági követ.

- A hírek szerint jövőre az ORB-ben ismét részt vehetnek a WRC-k, így ez most lehet egy erőpróba is, hogy a jelenlegi OB menők Kazár Miklós, ASI, vagy pedig Turi Tomi, és Ifj. Érdi tudnak előrébb végezni. Ha messzemenő következtetéseket nem is lehet levonni a jövő évre, de lehet ez egy előjel, hogy mire képesek a csúcstechnikák a pilótáikkal és navigátoraikkal.

- A nevezési lista láttán talán még azok is úgy döntöttek, hogy kilátogatnak a Hungaroringre, akik amúgy nem tették volna. Megkérek minden kedves rallye-t szerető szurkolót, hogy próbálja meg mindenki a jobbik szurkoló énjét elővenni a pályák szélén. Nagyon sok autó, illetve nagyon sok néző várható, kérünk tehát mindenkit, hogy fokozottan figyeljen egyrészt saját magára, másrészt a többiek biztonságára, és persze az általános biztonsági előírásokra.

- A sajtós kollégáknak annyi információval tudunk még szolgálni, hogy a sajtóiroda vezetője ezúttal Tekeres Laura, akit a verseny ideje alatt a 06-70-932-4320-as számon tudtok elérni. A Hungaroring közönségtől elzárt területeire csak a kiadott kártya+mellény (5000.- Ft kaució) birtokában lehet bemenni. A nagy létszámú mezőny miatt a sajtó munkatársainak is a nézői parkolókban kell elhelyezkedniük. Első nap Laura megtalálható az itiner átvételi sátorban, utána telefonon.

- Minden kedves versenyzőnek, szurkolónak kellemes ünnepeket kívánunk!